Hvordan kommunisere om PPA og opprinnelsesgarantier?

  • Digitalt
  • Medlem: 1.900,- + mva Andre: 2.600,- + mva
  • Påmeldingsfrist Snarest!

Få med deg erfaringer fra islandske Landsvirkjun og lær mer om hvordan kraftselskap kan kommunisere om opprinnelsesmerket strøm innenfor gitte juridiske rammer.

Strøm fra fornybare energikilder er en ettertraktet ressurs i et lavutslippssamfunn. Opprinnelsesgarantiordningen gir forbrukere en mulighet til å dokumentere at de kjøper fornybar energi som oppfyller en europeisk godkjent standard, og som er anerkjent under globale rapporteringsregimer. Det er, og blir i økende grad, viktig for norske og europeiske bedrifter og forbrukere å kunne framvise dokumentasjon på sitt klimafotavtrykk. Opprinnelsesgarantiordningen bidrar til at dette kan gjøres på en transparent måte på tvers av landegrensene. 

Det er viktig at alle aktører som selger strømavtaler til bedrifter eller husholdninger har et bevisst forhold til regelverket for hvordan man kommuniserer om egenskapene til strømmen man selger. Enten det selges med eller uten opprinnelsesgarantier. Fornybar Norge har utarbeidet en Bransjenorm for opprinnelsesmerket strøm som vi oppfordrer alle aktører til å følge.  

Med dette webinaret ønsker vi å sette fokus på hvordan man bør kommunisere rundt salg av PPAer som både inkluderer og ikke inkluderer opprinnelsesgarantier. 

AIBs suspensjon av eksport av islandske opprinnelses garantier i april kom som en overraskelse på bransjen, både på Island og i Norge. Suspensjonen ble midlertidig opphevet og en endelig avgjørelse ventes i oktober 2023. Noe av det AIB har pekt på som problematisk er at den islandske industrien hevder de bruker fornybar energi uten å kunne vise til opprinnelsesgarantier som dokumentasjon for dette.  

Det norske markedet for opprinnelsesgarantier har mange likehetstrekk med det islandske og det er derfor viktig at vi tar lærdom av AIBs avgjørelse i saken mot Island. AIB godkjente senest i år Statnett og det norske systemet for opprinnelsesgarantier. Hendelsen på Island har likevel medført en bevisstgjøring og diskusjon her hjemme.   

Kraftkjøpsavtaler (PPA) og opprinnelsesgarantier (GOs) 

Internasjonalt er strømproduksjon en av verdens største utslippskilder. Opprinnelsesgarantier gir kundene troverdig dokumentasjon for at de støtter fornybar energi. Dokumentasjonsordningen helt sentralt i mange kraftavtaler (PPA), i bærekraftsrapportering og for å fremme fornybar strømproduksjon. Opprinnelsesgarantier bidrar blant annet til å tilfredsstille kravene i klimarapporteringsstandarder som GHG-protokollen. 

Kraftkjøpsavtaler, eller Power Purchase Agreement (PPA), er en bilateral kontrakt mellom en produsent (selger) og en forbruker (kjøper) av energi. I økende grad inngås PPA-er for fornybar energi. Årsaken til dette er en kombinasjon av bærekraftsstrategier og et ønske om å delta i det grønne skiftet.  

Les mer om opprinnelsesgarantier her.

 Les mer om saken til Landsvirkjun her og her.  

 

Hva får du kunnskap om?
  • PPAer og opprinnelsesgarantier 
  • Hvordan kommunisere riktig om opprinnelsesmerket strøm? 
  • Erfaringsutveksling fra Landsvirkjun på Island  
Hvem er det for?  

Dette webinaret er aktuelt for deg som jobber med opprinnelsesgarantier og kraftavtaler (PPA). Det er også relevant for deg som jobber med kommunikasjonen av dette.  

Bedriftspakker

På dette arrangementet tilbyr vi bedriftspakker!
Bedriftspakke medlem: 5 700,- + mva (Inkludert fem deltakere fra samme bedrift, fem deltakere til prisen av tre)
Bedriftspakke ikke-medlem: 7 800,- + mva (Inkludert fem deltakere fra samme bedrift, fem deltakere til prisen av tre)

Alle deltakere som skal være inkludert i en bedriftspakke, må registere seg i påmeldingsskjema.  Fakturamottaker (ansvarlig) velger bedriftspakke. Person som skal inkluderes i en bedriftspakke, velger "Deltaker inkludert i en "Bedriftspakke" Bedriftspakke gjelder kun per juridske enhet.

Hvordan gjennomføres webinaret?

Før arrangement vil du motta en personlig lenke per e-post til webinaret. Du har muligheten til å stille spørsmål til foredragsholder via chat. 

Program

Program
  • 09:00–09:10
    Introduksjon
    • Camilla Vedeler, Fornybar Norge
  • 09:10–09:25
    Erfaringer fra Island
    • Halldór Kári, Landsvirkjun
  • 09:25–09:30
    Spørsmål fra deltakere
  • 09:30–10:15
    Hva sier EU-regelverket om opprinnelsesgarantier ved kjøp og salg av fornybar energi?
    • Caroline Landsværk, Wikborg Rein
  • 10:15–10:25
    Pause
  • 10:25–10:45
    Hvordan kommuniserer Statkraft om PPA og GOs?
    • Andrews Max, Statkraft
  • 10:45–10:50
    Spørsmål fra deltakere
  • 10:50–11:00
    Avslutning

Praktisk informasjon

Informasjon og avbestillingsregler

Presentasjoner
Lenke til presentasjoner og opptak fra webinaret vil bli sendt per e-post med evaluering i etterkant av arrangementet.

Avbestillingsregler
Ved avbestilling mer enn 30 dager før start gis full refusjon. Ved sykdom kreves legeattest for å få refundert deltageravgift. Fornybar Norge har ingen erstatningsansvar ved hendelser utenfor Fornybar Norge sin kontroll slik som streik, lockout, naturkatastrofer, terror eller andre uforutsette begivenheter.
Ved kjøp av early bird gis ingen refusjon, men du står fritt til å overføre din deltakelse til en kollega.

Relaterte arrangement

  1. Fornybar Norges Årskonferanse

    Vi samler næringen på Fornybar Norges årskonferanse 28. - 30. april 2025. Tema er sikkerhet og beredskap, framtidens kraftsystem og geopolitikk. Vel møtt!

    28.–30. apr 2025
    Clarion Hotel The Hub, Oslo
  2. Norway Pavilion at Intersolar 2025 – join our side events!

    We are excited to announce that the mobilisation for the Norway Pavilion at Intersolar 2025 is now finalized! This year, around 15 Norwegian enterprises and R&D institutions will showcase their solutions and innovations on the global stage.

    Hotel Europa (Dachauer Straße 115 (in München)