Norge er blant de landene i OECD som raskest taper andeler i internasjonale eksportmarkeder. I takt med at eksporten for olje og gass er ventet å synke, haster det med å utvikle ny eksportrettet industri.
I «Grønne elektriske verdikjeder» har NHO samlet nøkkelaktører for å identifisere verdikjeder og forretningsområder hvor det er sannsynlig at norsk næringsliv kan lykkes i stor skala.
– Til tross for at vi ligger foran i å ta i bruk elektrifisering i form av elektriske biler og ferger, har vi ikke klart å skape arbeidsplasser og verdikjeder i Norge. Det er dette prosjektet handler om, sier konserndirektør i Hydro og president i NHO, Arvid Moss.
Stort potensial for utvikling av ny fornybar energi
Rapporten har identifisert seks hovedområder hvor norske aktører har et særlig stort fortrinn:
- Globale fornybaraktører – innenfor alle fornybarteknologier
- Leverandørkjeden for havvind
- Verdikjeden for batterier
- Hydrogen
- Maritim sektor
- Optimalisering av kraftsystemer og smart lading på vei
I rapporten påpekes det at mange av disse feltene kan ha viktige synergier. I lys av utviklingen mot et distribuert og digitalt energisystem er spesielt optimalisering av kraftsystemet og markedsforståelse en avgjørende kapasitet for å kunne realisere betydelig verdi innenfor flere av de andre forretningsområdene.
I prosjektet har man estimert at omsetningspotensialet kan være på minst 32 milliarder euro i 2030 og minst 76 milliarder euro i 2050. Dette forutsetter at norske aktører satser på disse seks hovedområdene og at norske myndigheter aktivt legger til rette for disse satsingene, slik at aktørene kan ta markedsandeler i voksende markeder.
– Nå må vi satse strategisk på elektrifisering av alle deler av energisystemet. Kraftsystemtjenester er sentrale om vi skal ha norsk konkurransefortrinn innen grønne, elektriske verdikjeder, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.
Av Energi Norges medlemmer har BKK, Agder Energi, Hafslund E-CO og Statkraft bidratt til arbeidet med "Grønne, elektriske verdikjeder".