Nylig besøkte NHO-sjef Ole Erik Almlid Hensfoss kraftverk sammen med Energi Norge. Det snart 75 år gamle kraftverket oppgraderes nå for 156 millioner kroner og skal være ferdig i 2022. Men kraftprodusenten Glitre Energi ville investert mer om det ikke hadde vært for skattereglene.
– Jeg ser at Glitre har måttet ta et valg om å gjøre en investering som kunne vært vesentlig større dersom vi hadde lagt om skattesystemet slik at vi får ut mest mulig kraft. Vi taper kraft, vi taper muligheten til å skape arbeidsplasser og til å løse klimautfordringene, sa Almlid under besøket.
Både Energi Norge, NHO, LO og en rekke andre organisasjoner har foreslått justeringer i skattesystemet som kan bidra til helt nødvendig oppgradering av eksisterende vannkraftverk. Likevel ble det ikke foretatt endringer i skatteregimet for vannkraft i regjeringens grønne tiltakspakke.
– Fornybar kraft er det viktigste for å løse klimautfordringene. Nå gjelder det, og det gjelder i høst, sier Almlid, som sammen med LO har bedt om et møte med statsministeren for å drøfte saken.
Skatteparadoks
I juni ble flertallet på Stortinget enige om midlertidige endringer i oljeskatten.
– Det er et paradoks at Stortinget hittil bare har endret skattereglene for noe vi skal bruke mindre av på lang sikt, nemlig olje, men ikke for det vi skal ha mer av, nemlig fornybar energi, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge til Aftenposten/E24.
Vannkraftprodusenter betaler i dag selskapsskatt, eiendomsskatt, naturressursskatt, konsesjonsavgift og grunnrenteskatt. Energi Norge er ikke uenig i at det skal være en egen særskatt for vannkraft, men ønsker en justering av grunnrenteskatten.
Krympet prosjektet
– Reglene for grunnrenteskatt gjorde at vi krympet prosjektet her på Hensfoss, sier konserndirektør for produksjon i Glitre Energi, Erik Andersen.
En større oppgradering av kraftverket ville gitt 20 prosent økt produksjon av fornybar energi. Samfunnsøkonomisk ville dette vært det beste alternativet, men med dagens lave kraftpriser og høye skattetrykk ville investeringen vært et tapsprosjekt for eieren.
– Vi endte opp med å gå for en mindre produksjon enn det som var mulig. Skattereglene gjorde at det ikke lønte seg for oss, forteller Andersen.
Store investeringer
Endringer i skattesystemet vil bidra til nødvendige oppgraderinger av kraftverk over hele landet. Det vil kunne fremskynde investeringer for 10 milliarder kroner på kort sikt, og det dobbelte frem mot 2030. Arbeidet vil utløse 12.000 nye årsverk i byggefasen, ifølge beregninger fra Energi Norge.
Kroepelien forteller at endret grunnrenteskatt kan øke Norges vannkraftproduksjon med knapt fire prosent i et normalår. Det tilsvarer det årlige strømforbruket i rundt 280.000 boliger.
Saken er omtalt i Aftenposten/E24. Les artikkelen her.