Når dagens elever i videregående skole søker sin første jobb, er mange kunnskapsrike ingeniører i kraftnæringen allerede pensjonister. Les hvordan din bedrift kan bidra til å rekruttere ingeniører slik at vi også i fremtiden kan levere fornybar energi.
Prosjektet "Kraftfull fysikktime" ønsker å gjøre kraftnæringens egne ingeniører til lærere for en dag. Fysikkrommet blir en viktig møteplass for kraftselskaper og fremtidens fornybarhoder.
Potensiell energi og vannkraftverk
Elevene får trening i å gjøre beregninger med potensiell energi og å sette dette inn i en kraftverksammenheng. De blir introdusert for begrepet effekt og hvordan man regner med ulike enheter for energi og effekt.
Forsøk
Elevene bruker en peltonturbin til å få lys i en lyspære, og måler spenning og strøm med et multimeter.
- Elevhefte for Potensiell energi og vannkraftverk, last ned her
- Fasit for Potensiell energi og vannkraftverk, last ned her
- Presentasjon med opplegg for undervisning, last ned her
- Utstyrsliste for elevforsøk, last ned her
Effekt og energiproduksjon i et vannkraftverk
Undervisningen tar utgangspunkt i effekt produsert i et vannkraftverk. Elevene får trening i å gjøre beregninger med effekt i realistiske sammenhenger.
Case-oppgave
Elevene planlegger utbygging av et vannkraftverk. Det inngår også et simuleringsprogram i GeoGebra som elevene kan bruke til å undersøke hvor mye vannkraftverket produserer og hvor store inntektene blir.
Induksjon av strøm i en generator
Elevene gis et innblikk i prinsipper for elektromagnetisk induksjon og Faradays induksjonslov.
Forsøk
Elevene observerer hvordan jernfilspon legger seg langs feltlinjene rundt en stavmagnet. Deretter kobler de en generator til to ledninger og en lyspære, eller til et voltmeter for å måle spenningen generatoren lager.
- Elevhefte for Induksjon av strøm i en generator, last ned her
- Fasit for Induksjon av strøm i en generator, last ned her
- Undervisningsopplegg for Induksjon av strøm i en generator, last ned her
- Utstyrsliste for Induksjon av strøm i en generator, last ned her
Elektrisitet og energitransport
Elevene lærer om grunnleggende begreper i elektrisitetslære: Strøm, spenning, resistans, energi og effekt. Dette settes i sammenheng med transport av elektrisitet fra et vann- eller vindkraftverk.
Case-oppgave
Elevene arbeider med en case-oppgave om tilkopling av kraftverket til strømnettet, hvor de beregner energitap i to ulike trasévalg gjennom luft og vann.
Inspirasjonsfilmer
Energi Norge gjennomførte i november 2013 en testfysikktime i 2. klasse på Elvebakken videregående skole i Oslo sammen med medlemsbedriften Hafslund. Se hvordan timen utartet seg her.
Nettplanlegger Ingvild Solberg fra Hafslund underviste engasjerte fysikkelever om kraftproduksjon i et vannkraftverk for å gi dem et innblikk i hvordan det er å jobbe som ingeniør i et kraftselskap. Elevene lærte blant annet å beregne energiproduksjon i et kraftverk.Ønsker du å engasjere elever i ditt eget lokalmiljø? La deg inspirere ved å ta en titt på hvordan dobbelttimen på Elvebakken utartet seg.