Teknologien er allerede tilgjengelig på markedet og gjør at kapasiteten i overføringsforbindelser synliggjøres, slik at nettoperatørene kan utnytte det eksisterende nettet mer effektivt.
Slik teknologi koster en brøkdel av å investere i nytt nett, og den kan bli levert i løpet av et par måneder. I tillegg medfører den ingen naturinngrep og ingen lange konsesjonsprosesser.
Viktig med snarlige tiltak
– Det er store begrensninger i overføringskapasiteten i nettet mellom nord og sør. Det gjør at det nå er risiko for at vannkraftprodusenter i nord må sende verdifullt vann på havet når våren kommer, samtidig som prisene i Sør-Norge er rekordhøye, sier Kristin H. Lind, direktør for nett og kraftsystem i Energi Norge.
– Situasjonen viser med all tydelighet hvor viktig det er å ha et kraftnett som gjør at vi kan utnytte ressursene effektivt. Statnett bør derfor snarest prioritere tiltak som effektivt kan øke overføringskapasiteten, sier hun.
– Vi må være trygge på at vi får utnyttet og verdsatt den produksjonskapasiteten vi har og at vi kan få strømmen fram dit den trengs. Investeringer i nett er nødvendig, men det vil det ta lengre tid å gjennomføre, legger Lind til.
Bedre ressursutnyttelse
Heimdall Power er et av selskapene som leverer teknologi som gjør at kapasiteten i overføringsforbindelser synliggjøres, slik at den kan utnyttes smartere. Det er et norsk firma som har kontorer i både Oslo og Stavanger.
– Våre erfaringer viser at det typisk er plass til 50 prosent mer strøm i linjene en tredjedel av tiden, sammenlignet med de gamle statiske grensene, og at kapasiteten er høyere i vinterhalvåret, sier Vivi Mathiesen, leder for rammevilkår i Heimdall Power.
Selskapet har utviklet en avansert sensor, kalt neuron, som måler kapasitetsgrensen i kraftnettet i sanntid for å kunne gi nettselskaper presis kunnskap om kapasiteten i nettet nå og de neste 48 timene.
– Våre løsninger bidrar til lavere kostnader for strømnettet og til å jevne ut prisforskjeller mellom de ulike budområdene i Norge, sier Mathiesen.
– Løsningene våre bidrar også generelt til lavere strømpriser når flaskehalsene i systemet reduseres, og til at mer billig, fornybar strøm når frem til de store forbruksområdene. De gjør dessuten at vi kanskje også kan spare oss for eller utsette nettinvesteringer, sier hun.
Et av nettselskapene som har tatt i bruk teknologien til Heimdall Power er Arva i Nord-Norge. De vurderte å investere rundt 200 millioner kroner i en ny 132 kV linje for å få økt kapasitet til et vindkraftanlegg.
Valget deres falt i stedet på å instrumentere opp de aktuelle linjene med 15 neuroner, med en kostnad på 5 millioner kroner over ti år. Instrumenteringen ble gjennomført på to dager, og gjorde at kapasiteten i linjen kunne økes med 25 prosent, fra 190 MW til 240 MW.