Skatteendring skal gi bedre fastprisavtaler

Publisert

Glad mor med to barn. Foto

Kunder som ønsker det, må få tilbud om å inngå gode fastprisavtaler. Mange husholdninger kan ikke leve med strømregninger som svinger med tusenvis av kroner fra måned til måned. Foto: Gustavo Fring / Pexels.

Regjeringen ønsker å legge til rette for bedre fastprisavtaler for strøm. Dette er svært positivt og vil bidra til økt forutsigbarhet for både bedrifter og husholdninger, mener Energi Norge.

Regjeringen ser nå på flere tiltak for å legge til rette for bedre fastprisavtaler til bedrifter og husholdninger, blant annet en endring av grunnrenteskatten. 

I dag må vannkraftprodusenter legge spotprisen til grunn når de beregner grunnrenteskatt til staten. Ved å tilby langsiktige kraftavtaler, risikerer de dermed å måtte betale skatt av inntekter de ikke får, hvis spotprisen legger seg over kontraktsprisene. 

Langsiktige avtaler til kraftintensiv industri har unntak fra denne regelen. Her legges faktisk pris til grunn for skatteberegningen. Ved å utvide dette unntaket til også å gjelde husholdnings- og bedriftsmarkedet, vil flere selskaper kunne tilby langsiktige avtaler til en forutsigbar pris.  

Bra for bedrifter og husholdninger 

– Kunder som ønsker det, må få tilbud om å inngå gode fastprisavtaler. Mange husholdninger kan ikke leve med strømregninger som svinger med tusenvis av kroner fra måned til måned, og bedrifter overlever ikke uten å ha kontroll på sentrale kostnadsposter som strøm, sier Knut Kroepelien, administrerende direktør i Energi Norge.   

Regjeringen har startet utredningen av standardiserte og transparente avtaler, herunder fastprisavtaler, for sluttbrukermarkedet.  

– Regjeringens forslag om å endre grunnrenteskatten, slik at produsentene legger til grunn reell avtalepris, tar ned skatterisikoen og gjør det mer attraktivt for produsentene å inngå slike lange avtaler. Det er svært gledelig at regjeringen tar dette initiativet videre, sier Kroepelien.  

Sunn konkurranse er avgjørende 

I det videre arbeidet vil det legges til grunn at det skal stilles priser på henholdsvis 3, 5 og 7 år, samt at det skal være et maksimalt prispåslag i leddet mellom produksjonsselskapet og sluttbrukerkunder. I tillegg vil det bli vektlagt at en endring i grunnrenteskatten må rammes inn slik at tiltaket ikke åpner for skattemessige tilpasninger. 

– Konkurransen mellom strømleverandørene er meget god i markedet for spotprisavtaler. Påslagene utgjør en minimal andel (0-2 %) av strømregningen. God konkurranse må være fundamentet for å sikre et minimalt påslag til kundene, ikke regulering som regjeringen antyder, avslutter Kroepelien.  

Utredningen vil bli sendt på høring så snart som mulig, med sikte på behandling i Stortinget i løpet av høstsesjonen 2022 og innføring fra 1. januar 2023. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: