EU-parlamentet vedtar å øke andelen fornybart fra 32 til minst 42,5 prosent

Publisert

EP Plenary session - Minute of silence for David Sassoli, former EP President

EP Plenary session - Minute of silence for David Sassoli, former EP President. Foto: EP

Under plenumsmøtet til Europaparlamentet i Strasbourg 12. september stemte flertallet for å godkjenne Fornybardirektivet. Direktivet styrker utbyggingen av fornybar energi og har som mål at minst 42,5 prosent, men helst 45 prosent av EUs totale energiforbruk skal komme fra fornybare kilder.

Hurtigere behandling av tillatelser for nye installasjoner

Teksten, som det allerede var oppnådd politisk enighet om mellom medlemsstatene (Rådet) og de folkevalgte (Europaparlamentet), har som formål å legge til rette for raskere utbygging ved å forenkle prosedyrene for å få tillatelser for nye installasjoner. Ved å opprette egne soner som er spesielt egnet for utbyggelse av fornybare installasjoner, såkalte "Renewable Acceleration Areas ", blir behandlingsfristen satt til tolv måneder innad og to år utenfor slike soner. For offshore-prosjekter gjelder to år innad, og tre år utad. Dette vil gjelde for fornybarprosjekter slik som solceller og vindturbiner, samt for delene som er nødvendig for deres tilkobling til nettet. Videre vil det også gjelde for integrering av fornybar energi i varme- og kjølenettverket, samt nettkoblingstillatelser. Direktivet legger videre føringer for andelen fornybar energi i ulike sektorer. 

Disse sektorene er transport, industri, bygninger, varme og kjøling og bioenergi. Blant annet settes et bindende mål for transport på enten 14.5 prosent reduksjon av klimagassintensitet fra fornybart, eller en total fornybarandel på 29 prosent. Videre skal 42 prosent av hydrogenet brukt i industri komme fra fornybare drivstoff av ikke-biologisk opprinnelse (RFNBO) innen 2030, og 60 prosent innen 2035. For bygninger, varme, og kjøling settes et veiledende mål på 49 prosent. Kravene for bærekraft for biomasse styrkes også.

Ny hydrogenstrategi og mer samarbeid på tvers av medlemsland

I tillegg legger direktivet føringer for å promotere samarbeid mellom medlemsland og det vil utarbeides en strategi for hydrogen. I tillegg innføres et veiledende mål om at minst fem prosent av ny kapasitet bør være innovativ fornybarteknologi, det vil si, teknologi som forbedrer sammenlignbar teknologi. Neste steg er at lovforslaget må bli godkjent av Rådet før det vil bli publisert i EUs offisielle journal. Dette forventes snarlig og uten mer kontroverser.  

 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Niklas Kalvø Tessem.