Nesten halvparten av det lokale strømnettet i EU ble bygd for over 40 år siden, noe som truer utrulling og tilkobling av nye fornybare installasjoner. Handlingsplanen beskriver 14 tiltak for å øke private investeringer i nett og akselerere byggingen av dem, inkludert gjennom å samle blokkdekkende data om hvor investeringer er nødvendig og bidra til å koordinere utbygginger mellom investorer, banker og regulatorer.
Les Kommisjonens handlingsplan for utvikling av Europas strømnettinfrastruktur.
Se listen over 166 infrastrukturprosjekter av felles interesse
Handlingsplanen vil forbedre den langsiktige planleggingen av strømnettinfrastrukturen, introdusere regulatoriske insentiver ved å veilede om fremtidige investeringsbehov samt grensekryssende deling av kostnader rundt offshore-prosjekter. I tillegg peker den på å styrke åpenheten og forbedre nettverks-tariffer, forbedre tilgangen til EU-finansiering for nett (spesielt smart grids og modernisering av distribusjonsnett), forbedre konsesjonsbehandlingstider, samt sikre verdikjeder.
I tillegg peker handlingsplanen på å iverksette og starte nye prosjekter av felles interesse (Projects of Common Interest (PCIs)). Derfor publiserte Kommisjonen listen med 166 prosjekter, som Rådet og Parlamentet må godkjenne, kommer som en delegert rettsakt under TEN-E forordningen. Forordningen etablerte at elektrisitet, havnett, hydrogen og elektrolyser, samt smarte elektrisitetsnettverk, smarte gassnettverk, og grensekryssende karbondioksidnettverk, er prioriterte områder. I tillegg skal prosjekter med tredjeland som bidrar til EUs klima- og energimål for 2030 og målet om klimanøytralitet innen 2050 prioriteres.
Planen seg på nye risikoavlastninger og kredittgarantier fra Den europeiske investeringsbanken for å hjelpe til med å møte de anslåtte €584 milliarder investeringene som trengs for å modernisere kontinentets strømnett innen slutten av tiåret.
Den inkluderer også nye EU-veiledninger om hvordan land bør bestemme hvordan langsiktige investeringer i infrastruktur skal godkjennes ettersom blokken ser ut til å øke sin grenseoverskridende kapasitet til å handle strøm til 157 gigawatt i løpet av de neste syv årene, opp fra 93 GW i dag.
Videre lanserte også Kommisjonen en såkalt "Pact for Engagement" en pakt mellom Kommisjonen, medlemsland, nasjonale myndigheter, prosjektutviklere samt sivilt samfunn for å promotere og jobbe sammen for utviklingen av nett. Blant annet DG Energy, ENTSO-E, DSO Entity, ACER og Renewables Grid Initiative (RGI) har signert hittil.
Neste steg er at listen blir nå sendt til Parlamentet og Rådet, som vil ha to måneder til å enten godta eller avslå listen. De har ikke mulighet til å endre på listen. Hvis listen blir godkjent starter implementeringen av prosjektene i medlemslandene.