Grønn industriutvikling høyt på agendaen i Brussel

Publisert

Etter først å ha blitt introdusert av Kommisjonen i februar i år, nærmer Parlamentet seg en posisjon på Net Zero Industry Act, eller Grønn klimanøytral industristrategi

En avstemning i den ansvarlige Industri-, transport- og energi-komiteen er ventet å finne sted 25. oktober. Lovforslaget kan da tas opp i plenumsdebatt i november.  

Vannkraft og kjernekraft foreløpig ikke strategisk viktige teknologier 

Bakgrunnen for lovforslaget er å styrke europeisk industrikapasitet i møte med nye miljølovgivninger og sterk konkurranse fra tredjeland. Det foreslåtte regelverket setter opp et rammeverk for oppskalering og innovasjon for produksjonskapasitet til nullutslippsteknologier innen åtte strategisk viktige teknologier. Hvilke teknologier som skal prioriteres er gjenstand for diskusjon og foreløpig er verken vannkraft eller kjernekraft inkludert på listen.  

Som en del av industrisatsingen annonserte Kommisjonspresident Von der Leyen planer om å opprette investeringsdialoger med næringslivet. Deltakerlisten er ment å favne bredt og inkludere aktører fra "vind og stål til batterier og elektriske kjøretøy" i arbeidet med å dekarbonisere europeisk industri og samtidig ivareta konkurranseevne.  

Bør ses i sammenheng med regler for statsstøtte 

I mars godkjente Kommisjonen endringer i forordningen om gruppeunntak for statsstøtte (General Block Exemption Regulation, GBER). Det midlertidige rammeverket for statsstøtte skal bidra til å sikre en overgang til nullutslippsteknologier og gir mulighet for medlemsland å støtte tiltak som er nødvendige for en slik omstilling og vil vare frem til 31. desember 2025. Dette gjelder støtteordninger for utbygging av fornybar energi samt energilagring, og ordninger som vil bidra til å dekarborbonisere produksjonsprosesser i industrien.  

Veien videre

Industristrategien diskuteres nå på komiténivå i Parlamentet og en avstemning om hva komiteen skal mene er ventet 25. oktober, før posisjonen må godkjennes i plenum. Etter dette kan Rådet og Parlamentet begynne og forhandle.  

Les mer her

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Niklas Kalvø Tessem.
Profilbilde av Ingvil Østhassel