Mange godt i gang bærekraftsrapportering
Photo by Colin Moldenhauer on Unsplash. Foto: Colin Moldenhauer / Unsplash
Bærekraftsrapportering blir lovpålagt for flere av medlemmene i Fornybar Norge i 2026 – hva er status i dag?
Photo by Colin Moldenhauer on Unsplash. Foto: Colin Moldenhauer / Unsplash
Bærekraftsrapportering blir lovpålagt for flere av medlemmene i Fornybar Norge i 2026 – hva er status i dag?
– Jeg har denne sommeren jobbet som konsulent for Fornybar Norge, og med Vegard Pettersen som veileder har vi avdekket flere sentrale funn om status på bærekraftsrapportering hos Fornybar Norge sine medlemmer, sier Mathilde Hongseth, konsulent Fornybar Norge.
Bærekraftsrapportering er i ferd med å bevege seg fra en frivillig prosess til å bli lovpålagt. Selv om flere av de største konsernene allerede er pålagt ulike krav gjennom regnskapsloven og åpenhetsloven, vil disse kravene bli strengere, mer omfattende og tydeligere.
Analysen som er blitt gjennomført er basert på et utvalgt av 140 medlemsbedrifter med de største konsernene, og bedrifter som: entreprenører, fjernvarme, vannkraft, vindkraft og nett.
Gjennom en gjennomgående analyse av kategorier for formidling, målsetninger, FNs bærekraftsmål, klima og miljø, GRI og GHG kan Hongseth konkludere med at startskuddet for bærekraftsrapportering har gått.
Den viktigste og mest oppløftende observasjonen er at alle bedriftene er i gang. I en intern presentasjon for “fagnettverk bærekraft” og internt i Fornybar Norge, ble det presentert tall som viser at de har startet.
– Mathilde har gjort en fantastisk fin jobb på kort tid som vi kommer til å ha stor nytte av videre. Vi ser at næringen er i gang, men ikke i mål. Vi ønsker Mathilde lykke til videre med studier, og håper hun vil holde kontakten med fornybarnæringen og oss, sier Øistein Schmidt Galaaen, direktør produksjon og bærekraft.
Det ble samtidig avdekket et godt spenn fra konsern, som har kommet lengst i modenhetsprosessen, og bedrifter som ligger litt lenger bak. Ikke alle teknologier er lovpålagt på samme måte som konsern, og har dermed ikke nødvendigvis hatt bærekraft som høyest prioritet på deres agenda.
– Det finnes flere gode eksempler på forståelige og godt kommuniserte bærekraftsrapporter, som er mulig for medlemmene å lese. Jeg fant flere ved et lett Google-søk, sier Hongseth.
Sommerjobben har gitt Hongseth et unikt innblikk i Fornybar-bransjen, og hun er intet annet enn imponert – og har fått mer enn nok inspirasjon til tema for bacheloroppgave som skal leveres våren 2024.