Fornybar Norge, NHO, LO og EL og IT forbundet arrangerte 18. januar en energifagdag i Brussel.
Høye strømpriser
I dag er strømprisene tett knyttet til gassprisene, og det er ingen tvil om at den russiske invasjonen er hovedårsaken til de høye prisene. Det europeiske energibyrået ACER konkluderte i en rapport fra april 2022 med at det europeiske marketsdesignet har fungert godt de siste tiårene. Samtidig må EU anerkjenne at situasjonen med høye kraftpriser som følge av den geopolitiske situasjonen er uholdbart på lengere sikt. Det er flere tiltak som er aktuelle, for eksempel bedre vilkår for å inngå langsiktige kraftavtaler og prissikring av fornybar energiproduksjon med maksimum- og minimuminntekt. Dette er noe som er under vurdering av EU-kommisjonen og vil komme til politisk behandling utover våren.
Fagdag
På vår fagdag 18.01 sto EUs håndtering av energikrisen på agendaen. Seminaret fikk stor oppmerksomhet, og hadde innlegg fra blant annet CICERO, Equinor, Statkraft, Statnett, EU-kommisjonen og European Policy Institute. Markedsdesign på elektrisitet og initiativet REPowerEU, som skal gjøre EU mindre avhengig av russisk gass, var sentrale temaer.
Fra innleggene fikk deltakerne en gjennomgang av ulike temaer som EUs klimasatsing, kommisjonens jobb for et nytt kraftmarkedsdesign og norske aktører sitt arbeid i Brussel, blant annet Statkraft, Statnett og Equinor. Fra kommisjonen stilte Maria Leoz Martin-Casallo som er gruppeleder for elektrisitet i kommisjonens Generaldirektorat for energi og snakket om den pågående krisen. Det var ikke mangel på spørsmål om det kommende forslaget, men hun kunne forståelig nok ikke røpe mye. Det var også et spennende innlegg fra George Riekeles fra European Policy Institute om EUs kriser og Norges rolle i Europa. Riekeles sitt standpunkt om at Norge bør satse på samarbeid og solidaritet med både Europa og verden ble støttet i LO-sekretær Are Thomasgard avslutningstale.
Veien videre
Det er stort press på politikerne i Brussel til å få på plass tiltak som kan stabilisere strømprisene på et lavere nivå. Forslaget fra kommisjonen om endringer av markedsdesign skulle vært sendt til Europaparlamentet og Rådet i desember, men har blitt utsatt flere ganger. Det er forventet et ferdigstilt forslag vil komme i løpet av mars. Da vil Europaparlamentet, Rådet og andre aktuelle aktører få mulighet til å påvirke utformingen av et nytt markedsdesign. EU-land har også sett på saken, og Rådet har startet diskusjoner om en markedsreform, ledet av det svenske presidentskapet i EU.
Relevante lenker