Nordiske energiforeninger enige om klimamål for 2040

Publisert

Nordenergi under det første styremøtet under norsk formannskap. F.v. Bård Standal (Fornybar Norge), Jukka Leskelä (Finnish Energy), Diedrik Samson (Kabinettsjef for EUs Klimakommissær Wopke Hoekstra), Ole Rydahl Svensson (Green Power Denmark), Julia Lindholm (Swedenergy).

Sammen med våre nordiske søsterforeninger har Fornybar Norge publisert vår felles posisjon på EUs klimamål for 2040. Her er det enighet om at EU bør sette seg klimamål som reflekterer målet Paris-avtalens klimaambisjoner og 1,5 gradsmålet, noe som betyr en utslippsreduksjon på minst 90 % sammenlignet med 1990-nivåer. 

Klimaendringer er vår tids største utfordring. Vi må styrke arbeidet for å begrense klimaendringer, og nettopp her har EU en ledende rolle og ansvar. For å nå klimamålet om klimanøytralitet innen 2050 er det viktig å sette et sterkt delmål for 2040. Nettopp fordi de siste klimautslippene vil være de vanskeligste og dyreste å redusere er det viktig å unngå forsinkelser frem mot 2050. Ikke minst vil et sterkt klimafokus skape muligheter for grønn industri og næringslivet.

Å sette et sterkt klimamål for 2040 vil sende sentrale investeringssignaler i tillegg til at det øker forutsigbarheten og tiltroen til EUs strategi for avkarbonisering og veien fremover. Enighet om klimamål er kun første del av jobben, men disse målene må også settes til live gjennom gunstige rammevilkår som støtter opp under en grønn omstilling.

Enighet om viktigheten av å styrke karbonkvoter og karbonfjerning 

Helt sentralt for å nå disse målene står karbonkvotesystemet (EU ETS). Nordenergi ser karbonkvoter som sentralt for utslippsreduksjon og ønsker å styrke mekanismen til å inkludere flere sektorer. En slik prosess bør være transparent, utredet og sørge for at den ikke negativt påvirker de nødvendige investeringene som trengs for strømproduksjon, fjernvarme og avkarbonisering i industrien. Ikke minst må mekanismer som CBAM ikke påvirke industri som bruker ren energi negativt, noe som igjen kan skape ulemper for kraftsektoren og europeisk verdiskaping.  

Bruken av karbonfjerning må oppskaleres og Nordenergi ber om å inkludere karbonfjerning i 2040-målet. Samtidig er det essensielt at ikke negative karbonutslipp erstatter eller reduserer arbeidet med å utfase fossile brensler. Rammeverket for EUs klimapolitikk må fortsette å fokusere på kostnadseffektive og markedsbaserte løsninger, slik som elektrifisering, fokus på fjernvarme og nedkjøling hvor det er mer effektivt, energieffektivitet, utfasing av fossile brensler og utrulling av ren og fornybar energikapasitet.  

Nordisk samarbeid gjennom Nordenergi 

Bred offentlig forankring er viktig for å nå klimamålene og sikre en rettferdig omstilling. Nordenergi er et felles samarbeid mellom de nordiske foreningene for elektrisitetsproduksjon, leverandører og distributører. Medlemmene består av Energiföretagen Sverige, Energiateollisuus (Finland), Green Power Denmark (Danmark), Samorka (Island) og Fornybar Norge. Til sammen representerer Nordenergi mer enn 2,000 markedsaktører (medlemsbedrifter), som er aktive innen strømproduksjon, men også fjernvarme, gas og tjenester. Les mer på Nordenergis hjemmesider her.  

Neste steg 

Europakommisjonen er ventet å komme med en kommunikasjon på klimamål for EU i første kvartal av 2024. Kommisjonen er lovpålagt å foreslå et klimamål for 2040 senest seks måneder etter den første globale statusgjennomgangen i tråd med Paris-avtalen. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde av Ingvil Østhassel
Profilbilde Niklas Kalvø Tessem.