Forslaget om grunnrenteskatt på landvind er nå på høring, og Fornybar Norge frykter det kan bety konkurser, terminering av avtaler med kraftforedlende industri og at skatten skjærer langt inn i normalavkastningen.
- Vi kan nå klimamålene, men det krever konsesjoner, det krever nett og det krever faktisk også investorer som er villige til å skyte inn kapital i prosjektene, sier leder i Fornybar Norge, Åslaug Haga.
Ifølge rapporten blir skattetrykket hardere enn for vindkraft i Sverige og Finland. Dette vil bremse investeringene i landvind, som Energikommisjonen sier vi trenger mer av.
The report in english
Haga sier at fornybarnæringen skal gjøre sitt for å fremme gode og realistiske prosjekter slik at vi kan bygge de 40-50 TWh-ene som trengs.
- Men det krever gigantiske investeringer i størrelsesorden 200-300 mrd, sier hun.
Vindkraft er industriens beste venn
Rapporten viser hvordan et bredt spenn av investorer har vært med på å løfte vindkraft i Norge, og som gir kraftforedlende industri konkurransedyktige priser gjennom langsiktige industrikraftavtaler.
Rapporten viser også at det ikke er noen såkalt "superprofitt" eller grunnrente i landvind i dag, stikk i strid med det Finansdepartementet forutsetter i forslaget om grunnrenteskatt.
Og den viser også at regjeringens forslag om grunnrenteskatt skjærer langt inn i normalavkastning, og kan i ytterste konsekvens føre til konkurser og at inngåtte industrikraftavtaler faller bort.
- Vi som næring skal selvsagt dele både med vertskommuner og fellesskapet, og vi sier "ja til grunnrenteskatt på grunnrente", men for eksisterende vindkraft er det altså ingen slik grunnrente å beskatte, mener Haga.
Hun er bekymret for at vi kan ende opp med at Norge ikke lenger fremstår som et attraktivt sted å investere.