Kraftløftet ble introdusert på NHOs årskonferanse i januar og det er NHO, LO og Olje- og energidepartementet som står bak. De skal samarbeide om tiltak, mobilisering og nye grep som sikrer tilstrekkelig tilgang på fornybar kraft til konkurransedyktige priser for næringsliv og forbrukere i Norge mot 2030.
Leder i Åslaug Haga i Fornybar Norge sa at neste naturlige steg er et bredt energipolitisk kompromiss i Stortinget.
– Dette er et forlik som vi i Fornybar Norge mener er helt nødvendig, sier Haga. Hun mener et bredt forlik i Stortinget vil gi stabilitet.
– Skal man investere i langsiktige kraftutbygging så trenger man at politikken ikke endrer seg annethvert år.
Hun mener at det viktigste med et forlik vil være at vi trenger mindre, ikke mer polarisering rundt kraft.
– Det vil bli arealkonflikter framover og krevende diskusjoner lokalt. Men landet trenger kraft og vi styrer mot et kraftunderskudd. Et bredt kompromiss bør være mulig for det er fundamentalt viktig for landet, sier Haga.
Marsjordre fra industrien
Også industrien var veldig klare på at det må bygges mer kraft. Arvid Moss, konserndirektør i Hydro sa at den viktigste enkeltstående barrieren for industrien var tilgangen på mer fornybar kraft.
– Industrien føler et veldig ansvar for å bidra til å kutte 55% av norske klimagassutslipp innen 2030. Da er tilstrekkelig kraft helt nødvendig, sier Moss.
Han si er at fra industriens side er det viktigst at krafttilgangen kommer først, så kan man bygge mer industri.
– Vi må være trygge på at vi har en nasjonal politikk. Lokal kraftutbygging og industriutvikling må gå hånd i hånd. Vi må knytte kraft- og industriutbygging tettere sammen, uttalte Moss.
Moss forklart at han også hadde forventninger om et kraftpolitisk forlik:
– Større villighet til å få utløst mer kraft, nye arbeidsplasser – og en forventning om kraftpolitisk forlik i Stortinget.
Behov for brede forlik
NHO og LO sto samlet på scenen bak kraftløftet. Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO sa at behovet for mer kraft er et tema som forutsetter brede forlik og langsiktighet.
Peggy Hessen Følsvik i LO minnet om at det var ikke mange år siden situasjonen så helt annerledes ut, da man ikke så et mulig kommende kraftunderskudd i løpet av få år.
– Vi trenger mer og sterkere nett og vi trenger mer kraft. Vi trenger mer solkraft, vindkraft, havvind, energisparing, vannkraft – mer tempo og framdrift og rettferdig omstilling av Norge, sa LO-lederen.
– Suksessen i dette arbeidet måles i ny fornybar kraft, som kommer raskt nok og som kan skape nye arbeidsplasser. Gjør vi dette så når vi også klimamålene, sa LO-lederen.
Tillit og lokal forankring
Amund Vik, statssekretær i OED, sa tillit og lokal forankring er utrolig viktig for arbeidet med å bygge ut mer fornybar energi.
– Tilliten må tjenes for det arbeidet vi skal gjøre, sa Vik. Som likevel mente at den aller største utfordringen for å få opp utbyggingstakten er tid.