– En viktig milepæl er nådd. Regjeringen skal ha ros for at de så langt har holdt tidsplanen de la i fjor for disse havvind-utlysningene, sier Haga.
– Så må tempo holdes oppe fremover. Det gjenstår mye arbeid før vinnerne av utlysningene kåres mot slutten av året.
Regjeringen har lyttet til innspill fra bransjen, og i stort stiller Fornybar Norge seg positiv til at regjeringen når har avklart det meste av det selskapene trenger å vite før konkurransen kan starte.
I innspillsrunden var Fornybar Norge opptatt av at kriterier på natur og miljø skulle bli vektet høyt. Regjeringen har valgt å ta inn dette, noe som er svært viktig. Vi skulle likevel gjerne sett at bærekraft ble vektet enda høyere – spesielt på Utsira Nord.
– Vi oppfordrer myndighetene til å sette av tilstrekkelige midler til å gjennomføre flere miljøundersøkelser allerede i 2023, og foreslår at dette budsjetteres fremover, sier Haga.
Bra med tildeling i to av tre områder på Utsira Nord
Det er positivt at regjeringen har avklart differansekontrakter som støtteordning for begge områder, noe som sikrer at de første prosjektene faktisk realiseres.
– Det er bra at regjeringen vil gi støtte til to av tre områder på Utsira Nord, men vi er bekymret for at dette betyr at utbyggingen av det tredje området uteblir. Dette vil forsinke den videre utviklingen av norsk flytende havvind, sier Haga.
For å sikre aktørmangfold har vi ment at kriteriene på gjennomføringsevne bør være strenge, men ikke burde scores utover det som er nødvendig for å sikre et godt gjennomførbart prosjekt. Nå vender Haga blikket frem mot prosessen som kommer.
– Vi ser frem til at en plan for stegvis videre utbygging kommer på plass. Dette er svært viktig for å holde på interessen for havvind på norsk sokkel, og for at norsk leverandørindustri skal satse i stor skala. Statsministeren gjentok at neste utlysning kommer i 2025, men vi mener at en utvidelse av Sørlige Nordsjø II bør utlyses så raskt som mulig.
– Statsministeren understreket at Norge har mye havareal, og at Nord-Norge også må med i norsk havvindsatsing. Derfor er tiden kommet for å løfte blikket og diskutere om Norge bør få et konkret havvindmål i 2030. Fornybar Norge sammen med Norsk Industri foreslår 8,5 GW, og jeg håper regjeringen nå vil følge opp Hurdalsplattformen og foreslå et konkret mål.