30 år med energisamarbeid med EU markert i Brussel
Fornybar Norge var medarrangør på et seminar i Brussel 13. Mars sammen med LO, NHO og EL og IT Forbundet, som satte søkelys på energisamarbeidet mellom EU og Norge i løpet av de siste 30 årene.
Fornybar Norge var medarrangør på et seminar i Brussel 13. Mars sammen med LO, NHO og EL og IT Forbundet, som satte søkelys på energisamarbeidet mellom EU og Norge i løpet av de siste 30 årene.
Et diskusjonstema for dagen var om forholdet med EU, særlig gjennom EØS-avtalen, er tilstrekkelig tilpasset de store utfordringene vi står overfor. Erfaringene har vist at avtalen er fleksibel når det gjelder implementering av ny politikk.
De siste årene har EU vedtatt ambisiøse mål for energisektoren, og forrige år ble det gjort betydelige investeringer i fornybar energi. Samtidig påvirker energisamarbeidet med EU flere viktige mål utover kraftutvekslingen, slik som rettferdig grønn omstilling, økonomisk utvikling, energisikkerhet og internasjonalt samarbeid.
– Modning av havvind-teknologi og muligheten til bygge grønne næringskjeder i Norge og Europa gjør at vi må samarbeide tett med EU framover. Ambisiøse målsetninger fra Kommisjonen om 90 % utslippskutt innen 2040 viser at vi trenger å bygge mye fornybar energi framover, sa Åslaug Haga, administrerende direktør i Fornybar Norge på seminaret
Peeter Kadarik, nestleder i kabinettet til EUs energikommissær Kadri Simson, understreket den strategiske rollen til Norge som kraftleverandør til Europa og en sentral samarbeidspartner i utviklingen av ny teknologi og grønne verdikjeder. I den sammenheng hadde Fornybar Norge invitert Torjus Bolkesjø fra Statkraft, Torbjørg Jevnaker fra Fridtjof Nansens Institutt, Tor Eigil Hodne fra Statnett og Andrea Mäder fra Swissgrid for å snakke om de globale framtidsutsiktene for norsk og europeisk energi.
Norges ambassadør til EU, Anders Eide, innledet med den politiske situasjonen både i Europa og i verden. "EØS-maskinen kverner og går", men det er stadig ny problematikk om innenfor/utenfor. De tre store utfordringene, klima, krig og konkurranse var en gjenganger blant foredragsholdere. Dette håpet vi at seminaret skulle gi ny innsikt og debatt rundt.
Til nå har vi i stor grad vært på innsiden av EUs interessesfære og deltatt i en verden med åpen økonomi og regelbasert handel. EUs respons på geopolitisk endringer har i stor grad "strategisk autonomi". For Norges del handler det om at vi stadig ønsker mer samarbeid med EU, hvor Norge blant annet har inngått en Grønn Allianse med EU. Samtidig blir den politiske konteksten mer krevende, og særlig Brexit har gjort innrømmelser overfor tredjeland større. Et annet hovedpunkt felles for foredragsholderne har omhandlet hvordan vi skal møte våre forpliktelser med EU.
Aspektene om energisamarbeidet mellom EU og Norge er mangesidige, det pågår en storstilt satsning på havvind, og det er hele tiden utvikling i politiske rammevilkår og den geopolitiske situasjonen.