Ber regjeringen om avklaring på grunnrenteskatten på vindkraft

Publisert

vindmøller

Luteland vindkraftverk. Foto: Norwea

Fornybar Norge har sendt et brev til finansdepartementet hvor vi ber regjeringen innhente godkjenning fra ESA om grunnrenteskatten på vindkraft så snart som mulig.

Grunnrenteskatten på vindkraft ble vedtatt i stortinget før jul etter harde forhandlinger. Næringen og opposisjonen fikk til slutt delvis gjennomslag for sitt krav om at negativ grunnrenteskatt skulle utbetales. Stortinget vedtok en ordning hvor nye kraftverk får utbetalt negativ grunnrenteskatt, mens eksisterende kraftverk kan trekke den fra i fremtidige års grunnrenteskatt. Imidlertid la de inn et forbehold om at dette må godkjennes av ESA før ordningen trer i kraft. 

– Utbetaling av negativ grunnrenteskatt er avgjørende for at lønnsomme vindkraftprosjekter også er lønnsomme etter skatt. Vi er svært glade for at Stortinget forhandlet seg frem til at nye vindkraftprosjekter får utbetalt negativ grunnrenteskatt, men nå ønsker vi en avklaring om denne løsningen så snart som mulig, sier Lars Tennbakk Bockman, næringspolitisk rådgiver i Fornybar Norge. 

Spørsmålet ESA må ta stilling til er om ordningen er i strid med statsstøttereglementet til EØS. 

– Stortinget la inn forbehold om ESA-godkjenning som en formalitet, men etter å ha vurdert saken sammen med skatterettekspertene i Haavind er vi helt tydelige: Grunnrenteskatten på vindkraft utgjør ikke statsstøtte. Vi har sendt et brev til finansdepartementet, sammen med et notat fra Haavind, som underbygger dette, sier Bockman. 

Fornybar Norge ønsker at regjeringen tar kontakt med ESA så fort som mulig. 

– Vindkraft på land er Norges beste mulighet til å øke kraftproduksjonen raskt. Dette trenger vi for å sikre rimelige strømpriser og å nå klimamålene våre. Men da er det avgjørende at vi får klarhet i skattevilkårene, og at de er hensiktsmessig utformet, sier Bockman.

 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde av Lars Bockman
  • Lars Bockman
  • Rådgiver
Profilbilde av Jan Magne Bae
  • Jan Magne Bae
  • Næringspolitisk rådgiver