Det er plass til både havvind og fiskeri i norske farvann

Publisert

Turid Øygaard fra Offshore Norge, Hannah Bauge fra Fiskebåt, Hildegunn Blindheim fra Offshore Norge, Christian Halstensen, styreleder i Fiskebåt, Kåre Heggebø fra Norges Fiskarlag og Åslaug Haga, Fornybar Norge.

Gjennom god dialog og felles kunnskapsutvikling kan det legges til rette for god sameksistens mellom fiskeriene og havvindnæringen, mener Fornybar Norge.

Det sa leder Åslaug Haga, på konferansen "Fisk og havvind" i Stavanger 12. juni. 

– Vi forstår godt at det er usikkerhet rundt hvor mye areal havvinden som skal bygges ut i Norge vil beslaglegge og hvilken eventuell påvirkning havvindanlegg har på fisken, og at fiskeriene ønsker forutsigbarhet rundt dette og om hvordan havvindutbyggingen vil påvirke deres bransje, sa Haga.

– Det er viktig at vi får en god dialog om dette, og søker mot et felles kunnskapsgrunnlag. Det har blitt gjort studier som ser på det faktiske arealbehovet for havvindparker, og flere felles forskningsprosjekter om havvinds påvirkning på fisken i havet har blitt satt i gang. I tillegg er det gjort mye kartlegging på de viktigste gyte- og vandreområdene til fisken. Vi er godt i gang, og vi får det til bare vi snakker sammen, sa hun.

Norge har som mål å tildele områder for 30 GW med havvindproduksjon innen 2040. Det er ventet at den første store havvindparken – som vil bli bygget på Sørlige Nordsjø II – vil stå ferdig i 2031. Havvind er en del av løsningen på klimaproblemet og et svært viktig bidrag til mer fornybar strømproduksjon. 

NVE er nå i ferd med å kartlegge mulige konsekvenser av Norges havvindsatsing, og leder arbeidet med en strategisk konsekvensutredning av 20 forskjellige områder langs norskekysten som er aktuelle for utbygging av havvind.  

Selv om det er store områder som nå kartlegges, vil de faktiske prosjektområdene være betraktelig mindre. SINTEF Ocean anslår at havvindparker tilsvarende 30 GW installert kapasitet vil trenge i underkant av 9.000 km2. Det tilsvarer kun en sjettedel av de områdene som faktisk utrede. Ifølge EnergiWatch utgjør dette 0,4 prosent av kontinentalsokkelen.  

Offshore Norge har sammen med fiskeriorganisasjonene og Fornybar Norge i flere år jobbet sammen i en arbeidsgruppe som heter Fisk og havvind. Denne arbeidsgruppen er sammen blitt enige om prinsipper for sameksistens mellom havvind og fiskeriene.  

Disse prinsippene er nedfelt i en såkalt dreiebok. Målet er at denne dreieboken vil danne grunnlaget for utviklingen av retningslinjer som myndighetene vil bruke for å sørge for sameksistens mellom havvind og fiskeri. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Jon Evang.
  • Jon Evang
  • Bransjedirektør havvind
  • Nina von Hirsch
  • Fagsjef energirett og konsesjon