EØS-avtalens energidel er viktig for norsk forsyningssikkerhet, grønn vekst og klimakutt

Publisert

Blomstrende trær foran EU parlamentet

Foto: Gabor Kovacs

EØS-utredningen har konkludert med at energisamarbeidet mellom Norge og EU har tjent Norge godt, og at EØS-avtalen er en forutsetning for at vi skal nå klimamålene og sikre grønn vekst og forsyningssikkerhet. Fornybar Norge støtter disse konklusjonene.

 

Etter nesten to års arbeid, overleverte i dag utvalget bak EØS-utredningen sin rapport til utenriksminister Espen Barth Eide. Utredningen gir en omfattende gjennomgang av Norges erfaringer med EØS-avtalen, blant annet på klima- og energiområdet, og analyserer også konsekvensene av tilknytningen til nye EU-byråer slik som ACER.  

Utvalget har også vurdert EØS-samarbeidet opp mot de samarbeidsformene som Storbritannia, Sveits og Canada har med EU. 

Hovedkonklusjonen i utredningen er at samarbeidet har vært bra for Norge. På energiområdet er EØS-avtalen en forutsetning for at Norge skal kunne klare å nå klimamålene og sikre grønn vekst og forsyningssikkerhet. Ifølge rapporten er norsk forsyningssikkerhet på strøm avhengig av at vi har tilgang på energi fra våre nærmeste naboland, og EØS-avtalen sikrer at disse ikke begrenser strømflyten til Norge.  

Utredningen drøfter også forholdet til EUs energibyrå ACER, og viser til Høyesteretts dom fra oktober i ACER-saken om at tilknytningen er lite inngripende etter Grunnloven.  

Viktig samarbeid

– Vi er glade for at utvalget konkluderer med at EØS-avtalen har tjent Norge godt på energiområdet. Klima- og energipolitikk blir stadig viktigere i EU, og får en stadig større plass i EØS-avtalen, og det er viktig at vi i Norge også deltar i dette samarbeidet, sier Bård Standal, nestleder i Fornybar Norge.  

– Det vi derimot bør bli flinkere på, er å delta mer aktivt i politikkutformingen i Europa på et tidligere stadium, noe også EØS-utredningen anbefaler. En forutsetning for at vi skal klare dette, er at vi må klargjøre norske posisjoner raskt og på et tidlig stadium, legger han til. 

Utvalgets utredning vil nå bli sendt på høring, men det betyr ikke regjeringens EØS-arbeid bør settes på pause frem til resultatene av høringen er klare.   

– Det blir nå viktig å få fremdrift i gjennomføringen av EUs ren energi-pakke fra 2019. Pakken, som inkluderer fornybardirektivet, er en forutsetning for at Norge skal klare å nå klimamålene og sikre grønn vekst og forsyningssikkerhet, sier Standal.

– Bare gjennom rask gjennomføring kan vi sikre at norske fornybarselskaper har samme konkurransebetingelser som i våre naboland. Rask gjennomføring er også viktig for myndighetenes samarbeid med andre land, sier han.

– Det europeiske energisamarbeidet er også viktig for at vi skal kunne nå våre ambisjoner om økt forsyningssikkerhet, bærekraft, konkurransedyktige energipriser og en sterk havvindnæring. Dette er ambisjoner det er et bredt politisk flertall for i Norge, sier Standal.

Grunn til bekymring

Det ble forrige uke kjent at EUs energikommisær Kadri Simson har gitt Norge frist til midten av august med å innføre fornybardirektivet. Det gir grunn til bekymring, mener Standal. 

– Vi er bekymret for hva konsekvensene kan bli for Norge dersom vi ikke overholder fristen. Vi vet ikke hva EU-kommisjonen vil gjøre dersom vi ikke overholder fristen, men vi frykter det vil føre til at deler av EØS-avtalen vil settes ut av spill. Det vil være svært uheldig fordi det kan bety at norske bedrifter ikke lenger vil få lik adgang til det europeiske markedet som det de har i dag, sier han. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Portrettbilde av Bård Standal.
Profilbilde Niklas Kalvø Tessem.