For å begrense klimaendringene og sikre kraft til industri og samfunn vil produksjonen og forbruket av fornybar energi øke mye de neste årene. Disse anleggene trenger arealer og vil påvirke natur.
– Arealbruk utgjør en av de største truslene mot naturmangfoldet både i Norge og globalt. Når naturområder tas i bruk, risikerer vi å miste verdifulle arter og økosystemer. Dette er en problemstilling som fornybarnæringen tar på alvor, sier Vegard Pettersen, bransjedirektør for bærekraft i Fornybar Norge.
– Det er derfor Fornybar Norge og medlemsbedriftene nå ønsker å få utviklet en enhetlig metode for å få oversikt over naturpåvirkningen til fornybarprosjekter, sier han.
Designe bedre prosjekter
Ved å utvikle en metode for prosjektbasert naturregnskap, vil Fornybar Norge bidra til at fremtidige prosjekter for produksjon og distribusjon av kraft vil ta bedre hensyn til naturverdiene.
– Målet er å utvikle en metode for å designe bedre prosjekter, ved at den mest verdifulle naturen unngås og gode miljøtiltak og restaurering gjennomføres. En enhetlig metode vil også forbedre selskapenes bærekraftsrapportering og gjøre det mulig å sammenlikne prosjekter, sier Pettersen.
Asplan Viak, Multiconsult og Rambøll vil sammen utvikle metoden, mens Miljødirektoratet og NVE utgjør prosjektets referansegruppe. Eksperter, interessenter og Fornybar Norges medlemmer vil bli invitert til å gi innspill og teste ut metoden.
– Vi ser fram til et godt og spennende samarbeid for utviklingen og implementeringen av denne metoden, og slik bidra til prosjekter som tar bedre hensyn til naturverdier, sier Anne Karen Haukland, arealplanlegger i Asplan Viak.
Første versjon klar rundt årsskiftet
Prosjektet for å utvikle metoden for naturregnskap for fornybarprosjekter blir finansiert av rundt 25 av Fornybar Norges medlemmer.
Første versjon av metoden skal være klar ved årsskiftet, slik at denne kan testes og tas i bruk i prosjekter i 2025.