Gjenvinner 99 prosent av turbinbladene

Publisert

Gjenkraft-gründerne Arvid Lønne og Svein Tore Torvund sammen med Åslaug Haga og leder for Bergens Spesial Transport, Per Atle Ådland (t.h.) foran pyrolyseovnen som omdanner kasserte vindblad til base for nye produkter.

Gjenkraft i Høyanger tar i bruk pyrolyse som de første i verden for å resirkulere gamle vindturbinblader. Med deres metode blir hele 99% av vindbladene resirkulert.

Vindkraftverk på land kan gi grobunn for mange nye arbeidsplasser.

– Gjenkraft i Høyanger er et stjerneeksempel med sin kombinasjon av teknologi, gjenvinning, sirkulær økonomi og lokalt samarbeid, sier administrerende direktør Åslaug Haga som nylig besøkte oppstartsbedriften i Vestland fylke sammen med representanter fra bl.a. Innovasjon Norge, Vestland fylkeskommune, Høyanger kommune, Sogn og Fjordane Energi og Kunnskapsparken Vestland.

Mål om 300 tonn turbindblad i året

Som de første i verden har Gjenkraft i industribygda Høyanger tatt i bruk pyrolyse for å resirkulere gamle og/eller ødelagte vindblad, i skala utenfor laboratorier. Med deres metode (kort fortalt brenning i reaktor) blir 99% av vindbladene resirkulert. Så høy resirkuleringsgrad kan ingen andre levere i dag. Selskapet blir heiet fram av blant annet EU som har gitt 30 millioner i støtte gjennom sitt sentrale finansieringsprogram for forskning og innovasjon (Horizon). Målet er å resirkulere 300 tonn vindblad i året i Høyanger, og skape 50-70 nye arbeidsplasser.

– Det som blir resirkulert går blant annet til produksjon av isolasjon og fiberduker og som pulver til 3D-printing. Jeg håper virkelig Gjenkraft lykkes med sin forretningside, som også viser også at det er mulig med å skape arbeidsplasser i tilknytning til vindkraftverk på land, sier Haga.

Gjenkraft og datterselskapet Vest Resirkuleringssenter AS (VRS) som fysisk gjenvinner vindbladene har tilhold i en industrihall som tidligere huset bl.a. felgprodusenten Fundo. Gjenkraft skrev også nylig under avtale med Bergen Spesial Transport om frakt av vindblader til lokalene i Høyanger, noe som skal sikre tilgang på råstoff til produksjonen.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde av
  • Jørgen Thaule
  • Bransjedirektør for energientreprenører og leverandørindustri