Vindkraftverk på land kan gi grobunn for mange nye arbeidsplasser.
– Gjenkraft i Høyanger er et stjerneeksempel med sin kombinasjon av teknologi, gjenvinning, sirkulær økonomi og lokalt samarbeid, sier administrerende direktør Åslaug Haga som nylig besøkte oppstartsbedriften i Vestland fylke sammen med representanter fra bl.a. Innovasjon Norge, Vestland fylkeskommune, Høyanger kommune, Sogn og Fjordane Energi og Kunnskapsparken Vestland.
Mål om 300 tonn turbindblad i året
Som de første i verden har Gjenkraft i industribygda Høyanger tatt i bruk pyrolyse for å resirkulere gamle og/eller ødelagte vindblad, i skala utenfor laboratorier. Med deres metode (kort fortalt brenning i reaktor) blir 99% av vindbladene resirkulert. Så høy resirkuleringsgrad kan ingen andre levere i dag. Selskapet blir heiet fram av blant annet EU som har gitt 30 millioner i støtte gjennom sitt sentrale finansieringsprogram for forskning og innovasjon (Horizon). Målet er å resirkulere 300 tonn vindblad i året i Høyanger, og skape 50-70 nye arbeidsplasser.
– Det som blir resirkulert går blant annet til produksjon av isolasjon og fiberduker og som pulver til 3D-printing. Jeg håper virkelig Gjenkraft lykkes med sin forretningside, som også viser også at det er mulig med å skape arbeidsplasser i tilknytning til vindkraftverk på land, sier Haga.
Gjenkraft og datterselskapet Vest Resirkuleringssenter AS (VRS) som fysisk gjenvinner vindbladene har tilhold i en industrihall som tidligere huset bl.a. felgprodusenten Fundo. Gjenkraft skrev også nylig under avtale med Bergen Spesial Transport om frakt av vindblader til lokalene i Høyanger, noe som skal sikre tilgang på råstoff til produksjonen.