Juli ble nok en måned med lave strømregninger

Publisert

Det varme og våte sommerværet i juli bidro til å holde både strømforbruket og strømprisene nede. Dermed kan husholdninger over hele Norge glede seg over enda en måned med lave strømregninger, viser Fornybar Norges strømprisindeks.

I alle de fem norske prisområdene for strøm vil husholdninger med et gjennomsnittlig strømforbruk få en strømregning for juli som er på mellom ca. 700-1000 kr.  

– Strømregningen for juli vil bli årets hittil laveste for husholdninger over hele Norge, og i NO2 (Sørlandet) vil den dessuten bli den laveste strømregningen på minst tre år. Så dette er gledelige nyheter, særlig for sørlendingene, sier Bård Standal, nestleder i Fornybar Norge. 

– Strømregningen for juli er litt lavere enn regningen for juni. Nedgangen skyldes hovedsakelig at folk bruker mindre strøm til oppvarming når det er sommer og varmt i været, sier han. 

Strømforbruket til en gjennomsnittshusholdning falt fra juni til juli med mellom 7 og 13 prosent i alle de fem prisområdene, viser tall fra Elhub. 

Fakta om strømprisindeksen 

Fornybar Norges strømprisindeks viser hva en gjennomsnittlig husholdning i hvert av de fem norske prisområdene må regne med å betale i strømregning for forrige måned, inkludert skatter og avgifter, og etter at eventuell strømstøtte er blitt trukket fra. Indeksen viser også hvordan forrige måneds strømregning var sammenliknet med måneden før og samme måned året før.  

Regnestykket er basert på faktiske priser og forbruk i de fem prisområdene, samt nettleie og avgifter. For strømpris er det tatt utgangspunkt i en vanlig spotprisavtale med et påslag på 5 øre/kWh og 40 kroner i fast månedsbeløp. Tallene er innhentet fra Nord Pool, Elhub og nettselskapene.  

Hensikten med strømprisindeksen er å gi norske strømkunder en bedre innsikt i hvordan strømprisene utvikler seg over tid, hva som påvirker prisene og hvordan strømregningen er sammensatt. 

Vått i sør, varmt i nord

Nedgangen i strømregningen var størst i Sør-Norge. Det ble en regnfull julimåned på Østlandet og Sørlandet, og dermed ble vannkraftproduksjonen svært høy i disse landsdelene, forteller Standal.  

– Den høye vannkraftproduksjonen i juli førte til at strømprisene i Sør-Norge falt til de laveste nivåene vi har sett siden september i fjor, da ekstremværet Hans førte til prisras på kraftbørsen, sier han.  

I juli kom det i Norge 30 prosent mer nedbør enn normalt, mens snittemperaturen endte 0,7 grader over normalen, ifølge Meteorologisk institutt. Det var store forskjeller på juliværet innad i Norge, med varmt og tørt vær i nord, og vått i sør. 

På Østlandet var det den femte våteste juli-måneden som noen gang er registrert, med 75 prosent mer nedbør enn normalt. I Nord-Norge derimot, var forrige måned den femte varmeste juli-måneden som er registrert, med en snittemperatur på 2,6 grader over normalen.   

Strømprisfall i Sør-Norge

I de tre sørnorske prisområdene – NO1, NO2 og NO5 – falt strømprisene med mellom 15 og 24 prosent fra juni til juli, viser tall fra kraftbørsen Nord Pool. I snitt kostet strømmen i disse prisområdene mellom 29-41 øre/kWh i juli, sammenliknet med 38-48 øre/kWh i juni.  

Spotprisene i Sør-Norge i juli var også lavere enn i samme måned i fjor. Prisnedgangen var størst i NO2 – Sørvest-Norge, der strømprisene i juli var 32 prosent lavere enn i juli 2023.  

Lengre nord i landet steg derimot strømprisene svakt forrige måned. I både Midt-Norge og Nord-Norge var den gjennomsnittlige spotprisen 27 øre/kWh i juli, sammenliknet med henholdsvis 26 øre/kWh og 25 øre/kWh i juni.  

Strømprisene i Midt- og Nord-Norge i juli var også høyere enn de var i samme måned i fjor. Da var prisen 20 øre/kWh i Nord-Norge og 25 øre/kWh i Midt-Norge. 

Mindre prisforskjeller internt i Norge

Prisforskjellene mellom de ulike prisområdene i Norge er nå blitt mindre enn vi har vært vant til de siste årene.

De tre prisområdene i Sør-Norge har pleid å ha ganske like strømpriser, men i NO2 har prisene de siste somrene vært høyere enn i resten av Sør-Norge.     

I juli 2022 kostet strømmen 2,63 kr/kWh i NO2. Det var nesten én krone mer enn i de to andre sørnorske prisområdene, og 2,61 kr dyrere enn i Midt- og Nord-Norge. I juli i fjor hadde strømprisen i NO2 falt til 69 øre/kWh. Det var likevel 32 øre mer enn i resten av Sør-Norge, og over 40 øre dyrere enn i Midt- og Nord-Norge. 

Strømprisene har falt videre nå i sommer, og det samme har prisdifferansen. I juli var det kun 14 øre prisforskjell mellom strømprisene i det dyreste og det billigste prisområdet i Norge. Midt-Norge hadde Norges billigste strømpris, på 27 øre/kWh, mens NO2 hadde den dyreste prisen, på 41 øre/kWh. 

– De reduserte prisforskjellene internt i Norge skyldes at det nå er langt mer vann i vannmagasinene i Sør-Norge enn det har vært de siste årene. Det har gjort at strømprisene i Sør-Norge er blitt mindre påvirket av prisene nedover i Europa, som er langt høyere, sier Standal.  

Mindre prispåvirkning fra kontinentet

Fra NO2 går det strømkabler til Danmark, Tyskland, Nederland og Storbritannia. Det gjør at strømprisene i NO2 og resten av Sør-Norge blir påvirket av spotprisene nedover på kontinentet.  

Da energikrisen i Europa begynte høsten 2021, som en følge av at Russland strupte gasseksporten til Europa, steg derfor strømprisene også i Norge. Og det var NO2 som fikk den største prisøkningen.

Strømprisene i både Norge og Europa er nå betydelig lavere enn de var under energikrisen. Prisene i Norge er også mye lavere enn de er i landene nedover på kontinentet som vi har strømkabler til.

I juli var strømprisene i NO2 nesten 60 prosent lavere enn i Storbritannia, og over 40 prosent lavere enn i Tyskland, Nederland og Danmark.

NO1 Sørøst-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO1 – det prisområdet Oslo befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for juli som ligger på rundt 720 kr. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.  

Det er omtrent på samme nivå som i juli i fjor, og en nedgang på 18 prosent fra juni, da den gjennomsnittlige strømregningen i dette prisområdet var på ca. 870 kr.  

Nedgangen i strømregningen fra juni til juli skyldes lavere strømforbruk, samt at det våte været i juli førte til høyere vannkraftproduksjon og lavere strømpriser.      

I NO1 endte den gjennomsnittlige spotprisen i juli på 29 øre/kWh. Det var en nedgang fra 38 øre/kWh i juni, og fra 32 øre/kWh i juli i fjor.   

Juli ble en våt måned i hovedstaden, med rundt 60 prosent mer nedbør enn normalt for årstiden, viser værdata fra værstasjonen på Blindern. Gjennomsnittstemperaturen i juli lå på 16,9 grader, nesten én grad kaldere enn normalt.  

En gjennomsnittlig husholdning i NO1 brukte i juli ca. 620 kWh med strøm. Det var 9 prosent mindre enn måneden før, men 6 prosent mer enn i juli 2023, viser tall fra Elhub. 

NO2 Sørvest-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO2 – det prisområdet Kristiansand befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for juli som ligger på rundt 990 kr etter strømstøtte. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter. 

Det er den lavest strømregningen til gjennomsnittshusholdninger i NO2 på minst tre år, og en nedgang på 10 prosent fra juni, da den gjennomsnittlige strømregningen i dette prisområdet var på ca. 1100 kr.  

Nedgangen i strømregningen skyldes at det våte været i juli førte til høy vannkraftproduksjon, og dermed lavere strømpriser. I tillegg sank strømforbruket fordi folk bruker mindre strøm til oppvarming når det er sommer og varmt i været.  

I NO2 endte den gjennomsnittlige spotprisen i juli på 41 øre/kWh. Det var en nedgang fra 48 øre/kWh i juni, og fra 60 øre/kWh i juli i fjor.    

Det ble en våt julimåned på Sørlandet. Ved Kjevik lufthavn utenfor Kristiansand kom det nesten 60 prosent mer nedbør enn normalt i juli. Snittemperaturen lå på 16,2 grader, hvilket er litt under normalen for årstiden.     

En gjennomsnittlig husholdning i NO2 brukte i juli ca. 690 kWh med strøm. Det var 7 prosent mindre enn måneden før, men 4 prosent mer enn i juli 2023, viser tall fra Elhub.

 

NO3 Midt-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO3 – det prisområdet Trondheim befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for juli som ligger på rundt 840 kr. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.  

Det er en nedgang på 6 prosent fra juni, da den gjennomsnittlige strømregningen i dette prisområdet var på ca. 890 kr. Nedgangen skyldes at været var varmere, og dermed brukte folk mindre strøm til oppvarming.  

Strømregningen for juli er likevel litt høyere enn for samme måned i fjor, da den gjennomsnittlige husholdning i NO3 fikk en strømregning på rundt 780 kr. 

En gjennomsnittlig husholdning i NO3 brukte i juli ca. 720 kWh med strøm. Det var 9 prosent mindre enn måneden før, men 3 prosent mer enn i juli 2023, viser tall fra Elhub. 

Ved Lade målestasjon i Trondheim ble det registrert svært vått vær i juli, med dobbelt så mye nedbør som normalt. Snittemperaturen lå på 15,8 grader og i tråd med normalen.   

I NO3 endte den gjennomsnittlige spotprisen i juli på 27 øre/kWh. Det var en oppgang fra 26 øre/kWh i juni, og fra 25 øre/kWh i juli i fjor.  

 

NO4 Nord-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO4 – det prisområdet Tromsø befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for juli som ligger på rundt 790 kr. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.  

Det er en nedgang på 4 prosent fra juni, da den gjennomsnittlige strømregningen her var på ca. 830 kr. Husholdninger i Finnmark og de delene av Troms som er unntatt el-avgift kan imidlertid forvente en regning for juli som er 151 kr lavere. Strømregningen for en gjennomsnittshusholdning her blir derfor på rundt 640 kr. 

Nedgangen i strømregningen fra juni til juli skyldes at været var varmere i juli, og dermed brukte folk mindre strøm på oppvarming.      

Juliregningen er likevel høyere enn for samme måned i fjor, da den gjennomsnittlige husholdning i NO4 fikk en strømregning på rundt 690 kr.    

I NO4 endte den gjennomsnittlige spotprisen i juli på 27 øre/kWh. Det var en oppgang fra 25 øre/kWh måneden før, og fra 20 øre/kWh i juli 2023.  

I Tromsø ble det registrert tørt og fint sommervær i juli. Gjennomsnittstemperaturen lå på 14,3 grader, 2 grader varmere enn normalt, mens nedbørsmengdene var på under halvparten av normalen.   

En gjennomsnittlig husholdning i NO4 brukte i juli ca. 920 kWh med strøm. Det var 9 prosent mindre enn måneden før, og nesten én prosent mindre enn i juli 2023, viser tall fra Elhub.

NO5 Vest-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO5 – det prisområdet Bergen befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for juli som ligger på rundt 830 kr. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.  

Det er en nedgang på 17 prosent fra juni. Årsaken til at strømregningen er blitt lavere er at både strømforbruket og strømprisene har falt.  

Strømregningen for juli er også litt lavere enn for samme måned i fjor, da den gjennomsnittlige husholdning i NO5 fikk en strømregning på rundt 860 kr.  

I NO5 endte den gjennomsnittlige spotprisen i juli på 31 øre/kWh. Det var en nedgang fra 39 øre/kWh i juni, og fra 32 øre/kWh i juli i fjor.     

En gjennomsnittlig husholdning i NO5 brukte i juli ca. 660 kWh med strøm. Det var 13 prosent mindre enn måneden før, men 5 prosent mer enn i juli 2023, viser tall fra Elhub. 

I Bergen var det i snitt 15.7 grader i juli, hvilket er omtrent som normalt for årstiden. Nedbørsmengdene var også i tråd med normalen, ifølge Meteorologisk institutt.  

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: