Det tiende Europaparlamentsvalget er over og årets valgdeltakelse estimeres til å være den høyeste på tjue år, med litt over femti prosent deltakelse.
– I Danmark, Sverige og Finland er det partiene med tydelig klimapolitikk som har opplevd størst fremgang. I Frankrike og Tyskland hadde de ytre høyrepartiene stor fremgang, men de vil ikke klare å danne noe flertall. Dermed blir det fortsatt en bred sentrumskoalisjon som setter retningen i EU-parlamentet, sier Standal.
EU har lenge tatt en lederrolle globalt når det gjelder klimapolitikk og ambisjoner om utslippskutt. Årets valgresultat indikerer at klima nå kan bli et mindre fremtredende tema fremover, ifølge Standal.
Fortsatt ambisiøse mål om utslippskutt
– Sikkerhet, sosial velferd og migrasjon er for tiden blant de viktigste sakene på dagsorden i våre naboland. Det indikerer at klima mest sannsynlig vil havne lenger nede på agendaen i EU de neste fem årene, sier han.
– Allerede vedtatt politikk vil likevel neppe bli endret, da flere av de største partiene i EU er kritiske til å endre på EUs klimalovgivning og ønsker ikke å svekke EUs ambisjoner om utslippskutt, sier Standal.
EU har som mål å redusere klimagassutslippene sine med minst 55 prosent innen 2030, sammenliknet med 1990, og deretter å bli verdens første klimanøytrale kontinent innen 2050.
For tiden diskuterer EU hva som skal bli målet for utslippskutt innen 2040. EU-kommisjonen fremmet i februar et forslag om at dette målet bør være på 90 prosent, og debatten om dette vil fortsette i Brussel utover høsten.
Stort fokus på Europas konkurranseevne
Diskusjonene i Brussel de siste månedene vitner om at det vil komme et fornyet søkelys på Europas konkurranseevne. Dette handler særlig om å bygge opp europeiske verdikjeder for leverandørindustrien, slik at denne vil bli bedre i stand til å konkurrere i et globalt marked, forteller Standal.
– EUs satsing på grønn energi, grønn industri og nullutslippsteknologi innebærer store muligheter også for norske bedrifter og for norsk leverandørindustri. Fornybar Norge jobber derfor for at norske selskaper skal fortsette å ha tilgang til å delta i EUs indre marked på lik linje med europeiske aktører, sier Standal.
Nå som valget er over, vil det snart komme viktige avklaringer om hvilke koalisjoner og partigrupper som vil danne flertall i EU, samt hvilke personer som vil få sentrale toppjobber som president for EU-kommisjonen, leder for Europaparlamentet og Rådet, samt den neste lederen for EUs utenrikspolitikk.
Men ikke alle de som i dag innehar toppjobbene vil trolig bli byttet ut. En av dem som ser ut til å kunne få bli i fem år til er sittende EU-kommisjonspresident Ursula von der Leyen.