– Turbinblader kan graves ned med minimal forurensningsrisiko. Likevel bør ingen turbinblader ende opp på søppeldynga eller graves ned, da dette innebærer sløsing med verdifulle ressurser, sier Øistein Schmidt Galaaen, direktør for produksjon og bærekraft i Fornybar Norge.
Turbinene og turbinbladene består av blant annet stål, kobber, glassfiber, karbonfiber og elektronikk. Når en vindturbin eller et turbinblad må tas ned etter endt levetid, kan den gjenvinnes og brukes til å bygge nye turbinblader eller til å bli bestanddeler i helt andre ting, slik som i presenninger og bygningsisolasjon.
Hele 85-90 prosent av vindturbiner kan i dag resirkuleres, og det jobbes iherdig med å utvikle nye resirkuleringsmetoder for å øke denne andelen til 100 prosent. Det er turbinbladene som det har vært mest utfordrende å få til å resirkulere og gjenvinne, men nye metoder gjør at det nå også er mulig.
Ønsker strengere bærekraftskrav
– Vindkraft er fornybar energi som er bra for klimaet og miljøet, og det er viktig at det som skjer med turbinbladene etter endt levetid også er bærekraftig. Den norske vindkraftbransjen ønsker nå derfor at myndighetene begynner å stille krav til resirkulering av turbinblader, sier Galaaen.
– Bærekraft er en del av den europeiske vindkraftnæringens DNA. På europeisk nivå ønsker man å gjøre resirkulering av turbinblader til et prekvalifiseringskrav i auksjoner. Norske myndigheter bør derfor se på hvordan slike krav kan gjennomføres i Norge, sier han.
Et slikt krav kan for eksempel nedfelles i konsesjonen til vindkraftverk som bygges på land. Det kan også bli en del av prekvalifiseringskriteriene for å delta i fremtidige auksjoner om å bygge ut havvind.
Støtter europeisk forbud mot nedgraving av turbinblader
Fornybar Norge støtter også kravet til den europeiske vindkraftforeningen Wind Europe om et felleseuropeisk forbud mot nedgraving av turbinblader, og et forbud mot å sende gamle og ødelagte turbiner ut av Europa til land der de kan bli gravd ned.
Et slikt forbud vil kunne styrke verdikjedene for resirkulering og gjenbruk i Europa, og kan bidra til at resirkulering av turbinblader kan bli til en ny industri, med mange nye arbeidsplasser.
Her i Norge har selskapet Gjenkraft i Høyanger utviklet teknologi som gjør det mulig å resirkulere 99 prosent av vindturbinbladene. Målet deres er at de på sikt vil resirkulere 300 tonn turbinblader i året, og at dermed skape 50-70 nye arbeidsplasser i Høyanger.