Norsk grønn kabel-produsent med ny fabrikk

Publisert

Foregangsbedrift i fornybarsektoren med lokalt eierskap og sannsynligvis verdens grønneste kabelprodusent.

– Norcable viser at norsk leverandørindustri til fornybarsektoren har en framtid, og at det er mulig å være gründer innenfor vår verdikjede også. Det er meget imponerende å se arbeidet og investeringene som er lagt ned både i produktutvikling og i den nye fabrikken i Haugaland Næringspark, sa adm. dir. Åslaug Haga i Fornybar Norge da hun var med på åpningen av den nye kabelfabrikken i Gismarvik utenfor Haugesund.

Norcable tilbyr høyspentkabler av aluminium produsert av 100% fornybar energi. Kundene er blant andre nettselskap og industrikonsern i Norge og resten av Europa. Nylig inngikk også Norcable en større kontrakt med Statnett, som også er en milepæl for kabelprodusenten. 

– Grønn kabel er etterspurt og bærekraft på alle områder av virksomheten er noen av ingrediensene for å lage kabel-produkter i verdensklasse. Norcable har også utviklet et system for resirkulering av gamle kabler, som kort fortalt innebærer at de gamle kablene blir malt opp i små deler og benyttet i produksjonen av nye kabler. De reduserer både pris og miljø-fotavtrykk. Derfor er det hyggelig å se at behovet for en større – men stadig like miljøvennlig – fabrikk har meldt seg. Det går altså an å få til noe – også i Norge, sa Haga.

Den norske kabelfabrikken har til nå produsert kabler i et lokale på Kolstøneset på Karmøy.

– Vi har nå nådd et kritisk punkt i utviklingen der vi vokser ut av dagens lokaler og har da startet første byggetrinn i Haugaland Næringspark. Det er foreløpig en liten produksjonshall på 1200 kvadratmeter, men vi har fått tildelt et område som gjør at vi kan vokse til over 10.000 kvadratmeter. 10.000 kvadratmeter vil si 60-80 arbeidsplasser og omsetning på minst 500 millioner kroner i årlig omsetning. Målet vårt er å nå dette innen 2030. Parken har god tilgang til strøm som gjør at vi kan vokse oss store her uten å tenke på underskudd av ledningsnett eller kraft, sa adm. dir. Bengt Haugland i Norcable.

Norcable har i dag 21 ansatte. Grunnen til å legge denne type nedstrøms aktivitet til Haugesund/Karmøy er at det er særdeles god og ren produksjon av aluminium på Karmøy, hos Hydro.
 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde av
  • Jørgen Thaule
  • Bransjedirektør for energientreprenører og leverandørindustri