Strømregningen for august blir årets hittil laveste i mesteparten av Norge

Publisert

Vått sommervær førte til at strømprisene falt med over 50 prosent i mesteparten av Norge fra juli til august. Dermed blir august-regningen årets hittil laveste strømregning for husholdninger over store deler av landet, viser Fornybar Norges strømprisindeks.

– Strømforbruket steg forrige måned, etter at folk kom hjem igjen etter sommerferien. Likevel vil strømregningen for august for de fleste bli årets hittil laveste. Det skyldes at strømprisene var svært lave i hele Norge da, sier Bård Standal, nestleder i Fornybar Norge. 

– I alle de fem norske prisområdene for strøm var strømprisen i august betydelig lavere enn i samme måned i fjor. Husholdninger over hele landet kan derfor glede seg over at strømregningen de får for august er lavere enn den de fikk for august i fjor, sier Standal.  

Strømforbruket til en gjennomsnittshusholdning økte fra juli til august med mellom 4 og 16 prosent i alle de fem norske prisområdene, viser tall fra Elhub. 

For de fleste husholdninger i Norge med et gjennomsnittlig strømforbruk vil strømregningen for august bli på mellom ca. 650-750 kr. Det er 9-16 prosent lavere enn den var for juli. Nedgangen skyldes lavere strømpriser. 

Unntaket er husholdninger i Sørvest-Norge, fra Horten til Hardangerfjorden, i det såkalte strømprisområdet NO2. Der vil strømregningen for de med et gjennomsnittlig strømforbruk bli på rundt 1100 kr. Det er om lag 11 prosent høyere enn regningen for juli.  

Økningen skyldes at strømprisene i NO2 steg litt fra juli til august. Den gjennomsnittlige månedsprisen i NO2 i august var likevel den nest laveste siden april 2021.  

Fakta om strømprisindeksen

Fornybar Norges strømprisindeks viser hva en gjennomsnittlig husholdning i hvert av de fem norske prisområdene må regne med å betale i strømregning for forrige måned, inkludert skatter og avgifter, og etter at eventuell strømstøtte er blitt trukket fra. Indeksen viser også hvordan forrige måneds strømregning var sammenliknet med måneden før og samme måned året før.  

Regnestykket er basert på faktiske priser og forbruk i de fem prisområdene, samt nettleie og avgifter. For strømpris er det tatt utgangspunkt i en vanlig spotprisavtale med et påslag på 5 øre/kWh og 40 kroner i fast månedsbeløp. Tallene er innhentet fra Nord Pool, Elhub og nettselskapene.  

Hensikten med strømprisindeksen er å gi norske strømkunder en bedre innsikt i hvordan strømprisene utvikler seg over tid, hva som påvirker prisene og hvordan strømregningen er sammensatt. 

Varm og våt august 

Det ble en varm og regnfull august. Det kom 30 prosent mer nedbør enn normalt for landet som helhet, og måneden ble den 7. våteste august-måneden siden målingene begynte i 1901, ifølge Meteorologisk institutt.  

Det var Vestlandet som fikk det våteste været. I Bergen kom det i august mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt.   

August var også den sjuende varmeste august-måneden som er registrert siden 1901, med en landstemperatur på 1,5 grader over normalen.   

Det var Nord-Norge som fikk det varmeste været. I Troms og Finnmark ble det registrert nye månedsrekorder, med fire grader over normalen i Troms og nesten fem grader over normalen i Finnmark. I Sør-Norge, derimot, var det litt kaldere enn normalt i august. 

Prisras på strøm i store deler av Norge 

Den gjennomsnittlige strømprisen ble i august omtrent den samme i fire av de fem norske prisområdene – NO1, NO3, NO4 og NO5 – og endte på ca. 13 øre/kWh, viser tall fra kraftbørsen Nord Pool.  

Det var en nedgang på over 50 prosent i disse prisområdene sammenliknet med måneden før. Det var også det laveste nivået siden september i fjor, da ekstremværet Hans førte til prisras på kraftbørsen.  

I NO2 – Sørvest-Norge derimot, steg strømprisene i august, og gjennomsnittlig strømpris endte på 48/kWh. Dette var det eneste prisområdet i Norge der strømprisen steg i august. Oppgangen fra juli var på 17 prosent.  

Til tross for prisoppgangen i NO2, var likevel strømprisene i alle de fem norske prisområdene over 30 prosent lavere enn i samme måned i fjor.   

Prisnedgangen skyldes hovedsakelig at vannkraftproduksjonen var svært høy i august. I tillegg bidro høy vind- og solkraftproduksjon i nabolandene våre til å dempe strømprisene her i landet forrige måned.  

Sistnevnte førte i august også til at vi fikk tidenes laveste strømpris i Norge for en enkelttime. Det skjedde midt på dagen 11. august, da høy vind- og solkraftproduksjon i landene rundt oss gjorde at timesprisen stupte til rekordlave -71 øre/kWh i NO1 og NO2.  

Mindre prisforskjeller internt i Norge

Prisforskjellene internt i Norge er blitt redusert det siste året, og det skyldes at det nå er langt mer vann i vannmagasinene i Sør-Norge enn det har vært de siste årene. Det har gjort at strømprisene i Sør-Norge er blitt mindre påvirket av prisene nedover i Europa.  

Avrundet var prisene i fire av de fem norske prisområdene helt like i august. Det har de siste årene vært svært uvanlig med så like priser i de ulike prisområdene. Sist forskjellene var mindre enn i august var i april 2020.  

I august var likevel var strømprisene helt sør i Norge, i NO2, over tre ganger høyere enn i resten av landet. Fra NO2 går det strømkabler til Danmark, Tyskland, Nederland og Storbritannia. Det gjør at strømprisene i NO2 i større grad enn resten av Sør-Norge blir påvirket av spotprisene nedover på kontinentet.  

Til tross for dette, var strømprisen i NO2 i august 40-50 prosent lavere enn i de landene nedover på kontinentet som vi har strømkabler til – Storbritannia, Tyskland, Nederland og Danmark.

NO1 Sørøst-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO1 – det prisområdet Oslo befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for august som ligger på rundt 630 kr. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.  

Det er 3 prosent lavere enn i august i fjor, og en nedgang på 12 prosent fra juli, da den gjennomsnittlige strømregningen i dette prisområdet var på ca. 720 kr.  

Nedgangen i strømregningen fra juli til august skyldes at det våte været i august førte til høyere vannkraftproduksjon, som igjen gjorde at strømprisene stupte.      

I NO1 endte den gjennomsnittlige spotprisen i august på 13 øre/kWh. Det var en nedgang fra 29 øre/kWh i juli, og fra 20 øre/kWh i august i fjor.   

August ble en våt måned i hovedstaden, med over 30 prosent mer nedbør enn normalt for årstiden, viser værdata fra værstasjonen på Blindern. Gjennomsnittstemperaturen i august lå på 16,2 grader, som var litt kaldere enn normalt.  

En gjennomsnittlig husholdning i NO1 brukte i august ca. 680 kWh med strøm. Det var 9 prosent mer enn måneden før, og 2 prosent mer enn i august 2023, viser tall fra Elhub. 

NO2 Sørvest-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO2 – det prisområdet Kristiansand befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for august som ligger på rundt 1100 kr etter strømstøtte. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter. 

Det er 10 prosent lavere enn regningen for august i fjor, men likevel en oppgang på 11 prosent fra juli, da husholdninger i NO2 fikk den laveste strømregningen på minst tre år.   

Årsaken til at strømregningen steg fra juli til august er at både strømforbruket og strømprisene i NO2 er gått opp.  

I NO2 endte den gjennomsnittlige spotprisen i august på 48 øre/kWh. Det var en oppgang fra 41 øre/kWh i juli, men likevel betydelig lavere enn i august i fjor, da prisen lå på 73 øre/kWh.    

Det ble en våt august-måned på Sørlandet. Ved Kjevik lufthavn utenfor Kristiansand kom det over 40 prosent mer nedbør enn normalt i august. Snittemperaturen lå på 15,9 grader, og i tråd med normalen for årstiden.     

En gjennomsnittlig husholdning i NO2 brukte i august ca. 730 kWh med strøm. Det var 6 prosent mer enn måneden før, og 4 prosent mer enn i august 2023, viser tall fra Elhub. 

NO3 Midt-Norge

NO3 – Midt-Norge 
En gjennomsnittlig husholdning i NO3 – det prisområdet Trondheim befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for august som ligger på rundt 750 kr. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.  

Det er en nedgang på 1 prosent fra august i fjor, og på 11 prosent fra juli, da den gjennomsnittlige strømregningen i dette prisområdet var på ca. 990 kr. Nedgangen i strømregningen skyldes at det våte været i august førte til høyere vannkraftproduksjon, som igjen gjorde at strømprisene stupte.      

I NO3 endte den gjennomsnittlige spotprisen i august på 13 øre/kWh. Det var en nedgang fra 27 øre/kWh i juli, og fra 20 øre/kWh i august i fjor.  

Ved Lade målestasjon i Trondheim ble det registrert varmt og fuktig vær i august, med nesten 30 prosent mer nedbør enn normalt. Snittemperaturen lå på 15,6 grader, nesten én grad varmere enn normalt.   

En gjennomsnittlig husholdning i NO3 brukte i august ca. 790 kWh med strøm. Det var 9 prosent mer enn måneden før, og 3 prosent mer enn i august 2023, viser tall fra Elhub. 

NO4 Nord-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO4 – det prisområdet Tromsø befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for august som ligger på rundt 670 kr. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter. Det er en nedgang på 1 prosent fra august i fjor, og på 16 prosent fra juli.  

Husholdninger i Finnmark og de delene av Troms som er unntatt el-avgift kan imidlertid forvente en regning som er 157 kr lavere. Strømregningen for en gjennomsnittshusholdning her blir derfor på rundt 510 kr. 

Nedgangen i strømregningen fra juli til august skyldes at strømprisene falt kraftig grunnet mye nedbør og høy vannkraftproduksjon.       

I NO4 endte den gjennomsnittlige spotprisen i august på 13 øre/kWh. Det var en nedgang fra 27 øre/kWh måneden før, og fra 19 øre/kWh i august 2023.  

I Tromsø ble det registrert usedvanlig varmt og vått vær i august. Gjennomsnittstemperaturen lå på 15,5 grader, over fire grader varmere enn normalt, mens nedbørsmengdene var nesten 40 prosent over normalen.   

En gjennomsnittlig husholdning i NO4 brukte i august ca. 960 kWh med strøm. Det var 4 prosent mer enn måneden før, og omtrent det samme som i august 2023, viser tall fra Elhub. 

NO5 Vest-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO5 – det prisområdet Bergen befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for august som ligger på rundt 750 kr. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.  

Det er en nedgang på 6 prosent fra august i fjor, og på 9 prosent fra juli. Årsaken til at strømregningen er blitt lavere er at strømprisene har falt.  

I NO5 endte den gjennomsnittlige spotprisen i august på 13 øre/kWh. Det var en nedgang fra 31 øre/kWh i juli, og fra 20 øre/kWh i august i fjor.     

August ble en svært våt måned i Bergen, med mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt for årstiden. Snittemperaturen lå på 15 grader, hvilket er litt kjøligere enn normalen, ifølge Meteorologisk institutt.   

En gjennomsnittlig husholdning i NO5 brukte i august ca. 770 kWh med strøm. Det var 16 prosent mer enn måneden før, og 8 prosent mer enn i august 2023, viser tall fra Elhub. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: