Venter store kostnadsfall innen flytende havvind 

Publisert

Debatten på 22. oktober NRK Foto: NRK.

Havvind kan bli en ny og stor industri i Norge, som både vil skape mange arbeidsplasser og gi oss nok strøm til å møte den ventede forbruksveksten, sa Fornybar Norge-leder Åslaug Haga på Debatten på NRK denne uken. 

Temaet for programmet, som ble sendt 22. oktober, var om Norge bør droppe satsingen på flytende havvind fordi det er dyrt.  

Utbyggingen skal foregå både med bunnfaste turbiner, som allerede er en moden teknologi, og med flytende installasjoner, som for tiden er under utvikling. Flytende havvind egner seg godt i havområder med dypt vann, noe Norge har mye av.  

Utvikling av havvind i Norge vil trolig bli lønnsomt. Dette gjelder også den flytende varianten, selv om det er dyrt og krever offentlig støtte nå, sa Haga.  

– Når vi får opp produksjonen og får etablert kjeder for hvordan disse områdene skal utvikles, så vil prisene gå ned, sa hun. 

– Landvind fikk også subsidier i starten, og nå er landvind det billigste du kan bygge ut. Prisene har også stupt når det gjelder solkraft og bunnfast havvind. Det er ingen grunn til å tro at dette ikke også skal skje med flytende havvind, sa Haga. 

Jobber og inntekter langs hele norskekysten 

Norge har som mål å tildele områder for utvikling av 30 GW med havvind innen 2040. Det betyr at innen midten av århundret, kan Norge ha nesten like mye havvind som vi i dag har vannkraft.

Det vil bli store muligheter for norsk leverandørindustri og verft og havner langs hele norskekysten til å bidra både i utbyggingen og med fremtidig drift og vedlikehold av havvindparker.

På sikt kan derfor havvind komme til å bli en ny og stor industri i Norge.

Stort behov for mer kraft 

Strømforbruket i Norge er ventet å stige kraftig de neste årene som en følge av nye industrietableringer og økt elektrifisering for å kutte klimagassutslipp. Det er derfor helt nødvendig å bygge ut mer fornybar kraftproduksjon i Norge. 

– Norsk industri vil slite enormt hvis de ikke får kjøpt mer grønn kraft. Man får ikke solgt aluminium og andre produkter hvis de ikke er grønne, sa Haga. 

Uten mer fornybar kraftproduksjon vil vi heller ikke klare å nå klimamålene, sa hun. 

– 50 prosent av energiforbruket i Norge er fortsatt fossilt. Hvis vi skal ha sjans til å ivareta natur og biologisk mangfold, så må vi utfase fossil energi, sa Haga. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Jon Evang.
Profilbilde av Marita Tennebø