Viktig skritt for tilgang på nødvendig kraft i Finnmark

Publisert

Melkefoss kraftverk i Pasvikvassdraget i Finnmark.

NVE har nå vurdert 26 planlagte prosjekter om kraftproduksjon i Finnmark, og plukket ut 12 av dem til videre behandling. Det er et viktig skritt for å gi Finnmark tilgang til mer kraft, mener Fornybar Norge. 

– Finnmark har et betydelig kraftbehov til både utslippskutt og ny industri, og det er positivt at vi får fremdrift i prosessen med konsesjoner og ny kraftutbygging, sier Øistein Schmidt Galaaen, direktør for produksjon og bærekraft i Fornybar Norge. 

– Finnmark har blant de beste vindressursene i verden. Kraftutbygging her vil bidra til at regionen vil fortsette å ha konkurransedyktige strømpriser for husholdninger og næringsliv. Det kan også bidra til nye arbeidsplasser og til å snu en negativ befolkningstrend, sier han. 

NVE planlegger å gjennomføre en samlet behandling av saker om kraftproduksjon og nett i Finnmark, og ba av den grunn utbyggere om å melde inn planer for ny kraftproduksjon innen 22. april. De mottok da meldinger som gikk langt utover både fremtidig kraftbehov og tilgjengelig nettkapasitet.  

De tolv prosjektene som har gått videre i prosessen er 11 planlagte vindkraftverk og en utvidelse av Alta vannkraftverk. Hvis alle 12 prosjekter skulle bli realisert, vil Finnmarks kraftproduksjonskapasitet øke med ca. 4650 MW.  

Det er ifølge NVE likevel ikke realistisk at alle disse 12 prosjektene vil få konsesjon. De 11 prioriterte vindkraftprosjektene vil bli sendt på høring til høsten, og NVE vil deretter foreta en ytterligere siling av prosjekter som går videre i konsesjonsprosessen.  

Det er viktig at den videre prosessen ivaretar faglig kvalitet, medvirkning og klageadgang slik at det er de beste prosjektene som til slutt får innvilget konsesjon, mener Fornybar Norge.  

– Det er bra at NVE nå har sett de planlagte kraftprosjektene i Finnmark i sammenheng, og foretatt en foreløpig prioritering. Det vil gjøre det lettere for NVE å velge ut de beste prosjektene, og ta hensyn til tilgjengelig nettkapasitet, forholdet til reindrift, miljø, lokalsamfunn og andre samfunnsinteresser, sier Galaaen.  

– Det er viktig at vi får en god løsning for konsesjonsprosessene i Finnmark, og at NVE ikke inngår kompromisser når det gjelder medvirkning fra lokalbefolkningen eller kvalitet på utredninger og vurderinger, sier han.  

–  Det er også av avgjørende betydning at NVE og kommunene sikrer god involvering av reindriften og andre samiske interesser. Vi håper derfor at reindriftsnæringen og lokalsamfunn vil tilføres ressurser for å kunne håndtere disse sakene, og ikke minst at alle parter finner gode måter å samhandle på, legger Galaaen til.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Øistein Schmidt Galaaen
Profilbilde av