Innhold

Naturrisiko

Naturrisiko deles gjerne inn i to kategorier. Overgangsrisiko oppstår når omstillingen til et samfunn med færre naturinngrep fører til endringer i politikk og reguleringer, teknologi, markedsforhold, omdømme eller ansvar, som endrer forutsetningene for virksomheter. Fysisk risiko er risikoen knyttet til konsekvensene av fysiske kortsiktige eller langsiktige endringer i naturen. Dette kan potensielt gi store kostnader, eksempelvis om selskapet ikke lenger får tak i råmaterialer de er avhengig av i sin produksjon eller at økosystemer bedriften er avhengig av går tapt. 

Naturrisiko trenger ikke kun å være negativt. Det finnes også en oppside knyttet til å redusere negativ påvirkning eller avhengighet av natur, samt bidra til å øke den økologiske tilstanden i ulike naturområder.

For å vurdere naturrisiko er metodikken “LEAP” et godt sted å starte, som er TNFDs analyseverktøy for naturrisiko. LEAP har fire steg: «Locate», «Evaluate», «Assess» og «Prepare», hvor de tre første fasene dreier seg om innsamling av data og analyse av avhengighet og påvirkning, og den siste fasen handler om strategiarbeid og rapportering.

“Locate”: Første steg er å utarbeide en oversikt over hvor selskapet opererer, og samle inn data om økosystemer på de ulike stedene og økosystemenes tilstand. Basert på dette utarbeides det en prioritert liste med områder og tilknyttede økonomiske aktiviteter på disse stedene. Sårbare økosystemer er spesielt viktig å hensynta i dette steget. 

“Evaluate”: Så skal det gjøres en kartlegging av hvilke økosystemtjenester og naturressurser selskapet er avhengig av, eller har påvirkning på, for hvert prioritert område, samt gjennomføre en analyse av størrelsen og omfanget av dette. 

“Assess”: Neste steg er å identifisere selskapets naturrisiko og muligheter, som finnes der selskapet har aktiviteter på steder med sårbare økosystemer (“Locate”), eller de stedene hvor selskapet har identifisert avhengighet eller påvirkning på natur (“Evaluate”). Naturrisiko, muligheter og avhengighet vurderes basert på selskapsspesifikke indikatorer, som bør fange opp både grad av eksponering og alvorlighet, som vil gjøre bedrifter i bedre stand til å prioritere de mest vesentlige risikoene og mulighetene. 

“Prepare”: I siste steg bør virksomheten allokere ressurser og utvikle strategi i lys av funnene, med mål og indikatorer for oppfølging av resultater. Til slutt rapporteres og offentliggjøres funnene, og TNFD anbefaler at dette gjøres som en del av selskapets årsrapport.