Workshop om taksonomi og vanndirektivet januar 2025

Publisert

Fornybar Norge samlet medlemmene den 16.1.2025 til en workshop om taksonomi og vanndirektivet.

Formålet med workshopen var bl.a. å legge til rette for erfaringsutveksling mellom medlemmer om rapportering etter taksonomiregelverket, herunder hvilke tilbakemeldinger de har fått fra revisorene. Fornybar Norge innledet og gjennomgikk noen av de sentrale problemstillingene som revisorene er opptatt av. Wikborg Rein gjennomgikk ny veiledning fra EU. Statkraft, Å Energi, Hafslund og Eviny presenterte kort status og erfaringer så langt. Når det gjelder vanndirektivet presenterte Fornybar Norge arbeidsgruppens posisjon og anbefaling for arbeidet med regionale vannplaner. Medlemmene ble oppfordret til å bruke dette i sitt videre arbeid med innspill til planprogram.

Selskapenes vurdering av sentrale spørsmål ved rapportering av taksonomien:

  • Kriteriene for vannkraft er direkte koblet til vannrammedirektivets bestemmelser.
  • Fastsatte prosesser og myndighetsbeslutninger i nasjonal oppfølging av vanndirektivet er definerende for evaluering av vannkraftproduksjon etter taksonomien. Produksjon fra et anlegg kan anses bærekraftig når selskapet overholder regelverk og konsesjon/tillatelse med vilkår samt følger opp pålegg fra myndighetene ihht. pålagte frister.
  • Relevante tiltak etter kriteriene er endelige tiltak som besluttes av myndighetene med sikte på å nå miljømål i vannforekomstene. For vannkraft er det vannforekomstene på vedlegg 2 og 3 i departementenes plangodkjenning som er aktuelle.
  • Også MSM anses å være taksonomi-aligned, da unntak er en del av vannrammedirektivets system. MSM fastsatt i tråd med direktivets bestemmelser er et legitimt mål. Direktivet stiller strenge krav for bruk av MSM. Disse må være oppfylt og grunnlaget for unntak samt mulige nye tiltak for miljøforbedring skal revideres ved rullering av vannplanene. I enkelte MSM vil det kunne være aktuelt å gjøre tiltak for forbedring i retning GØP, mens det i andre ikke finnes relevante tiltak. I regulerte vassdrag er MSM i hovedsak fastsatt ut fra en avveiing mellom mulig økologiske forbedring og konsekvens for kraftproduksjon av tiltak. Der vesentlige forbedringer kan oppnås uten store konsekvenser for kraftproduksjon, er målet normalt GØP.
  • Det er tilstrekkelig at tiltak implementeres ihht myndighetens pålagte fremdrift, dvs. at tiltak ikke må være fullført for at kraftverket er aligned.
  • Vesentlighet kan være relevant å vurdere i et helhetlig perspektiv jf. DNSH kriteriene. Her vil lengde på vannforekomster være relevant. 
Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Vegard Pettersen