Høringssvar: Hvordan bør fjernvarmeprisen reguleres?
Innspill til NVE fra Fornybar Norge (01.02.2023)
Innledning
Denne høringsuttalelsen er Fornybar Norges svar på NVEs forespørsel 8. november 2023 om innspill på Vista Analyses rapport «Varme til riktig pris - Ny reguleringsmodell for prising av fjernvarme». Fornybar Norge takker for muligheten til å gi høringsinnspill.
Om Fornybar Norge
Fornybar Norge (FbN) er en landsomfattende interesse-og arbeidsgiverorganisasjon for hele fornybarnæringen. Vi jobber for fornybare og bærekraftige energiløsninger som bidrar til å kutte klimagassutslipp og skape nye arbeidsplasser og inntekter for Norge. Vi har medlemmer i hele verdikjeden, inkludert fornybar energiproduksjon på land og til havs, nettselskaper, entreprenører, strømsalg, leverandører og rådgivere.
Innspill
Fornybar Norge har følgende innspill til rapporten og NVEs videre arbeid med prisregulering av fjernvarme:
- Fornybar Norge ser at det i rapporten foreslås til dels svært store endringer i dagens prisreguleringsmodell for fjernvarme, med potensielt betydelige økonomiske konsekvenser for fjernvarmeaktørene. De økonomiske konsekvensene av forslaget for fjernvarmeprodusenter og – kunder er ikke utredet. Det er derfor krevende å se de fulle konsekvensene av endringene for fjernvarmeselskapenes økonomi og innvirkning på det langsiktige tilbudet av fjernvarme. En god forståelse av de fulle konsekvensene av
eventuelle endringsforslag er viktig før man kan gjøre en helhetlig vurdering av forslagene. - Fornybar Norge finner at det knytter seg usikkerhet til nivået på sentrale økonomiske komponenter for foreslått alternativ varmeløsning (varmepumpe). Det fremstår også som svært utfordrende å skulle komme frem til et omforent anslag på disse kostnadskomponentene.
- Fornybar Norge mener at utelatelsen av energileddet i nettleien fra beregningen av pristaket kan virke vridende mellom fjernvarme og varmepumpeløsninger. Energileddet reflekterer i økende grad tapskostnadene i nettet, også for små kunder, og tapskostnadene er en samfunnsøkonomisk kostnad knyttet til kraftforbruk.
- Rapporten anbefaler at besparelser knyttet til unngåtte marginale nettinvesteringer ved bruk av fjernvarme heller enn varmepumpe inkluderes i pristaket for fjernvarme. Fornybar Norge vurderer at anslag på slike unngåtte nettinvesteringer er svært krevende å anslå i praksis, noe som vil være en kime til uenighet om hvilket nivå det bør settes til.
- Fornybar Norge støtter den overordnede anbefalingen om å basere prisreguleringen på en maksimalpris og ikke gå over til en kostnadsbasert regulering eller inntektsrammer.
- Fornybar Norge ser at innføring av et pristak og -gulv kan være en mulig tilnærming for å unngå store variasjoner i fjernvarmeprisen. Detaljene i en slik ordningen vil likevel ha stor betydning, og det vil være avgjørende for Fornybar Norge å ha kjennskap til metodikken for fastsettelse av nivå på tak og gulv, samt hvilke elementer som inkluderes i beregningen av prisnivået før det kan tas endelig stilling til et slikt eventuelt forslag til prisreguleringsmekanisme.
- Fornybar Norge støtter rapportens anbefaling om at fiskale avgifter og støtteordninger knyttet til alternativ oppvarmingsløsning isolert sett ikke bør inngå i fastsettelsen av et pristak for fjernvarme. Fiskale eller omfordelende avgifts- og støtteordninger bør utformes på en måte som sikrer teknologinøytralitet mellom fjernvarme og beste alternative varmeløsning. Det er imidlertid vanskelig å vurdere om kravet til teknologinøytralitet oppfylles i forelagte forslaget grunnet de uklarheter/usikkerheter ved forslaget som er
påpekt ovenfor.
Samlet sett finner Fornybar Norge at det er vanskelig å gi tydelige anbefalinger knyttet til foreslått ny modell, men vil på generelt grunnlag understreke at prisreguleringen for fjernvarme, i samspill med rammevilkårene for øvrige energikilder, må tilrettelegge for at varmeforbrukere stilles overfor et samlet kostnadsbilde som gir incentiver til at de samfunnsøkonomisk riktige valgene tas.
Forøvrig viser Fornybar Norge til de utfordringene med forelagt forslag og skissering av mulige tilnærminger som kan utredes nærmere i Norsk Fjernvarmeforenings høringssvar.