Fornybar Norges posisjoner på Solenergi 

Publisert

Prinsipper og tilnærming til solenergi og næringspolitisk arbeid.

Fornybar Norge forventer vekst for solenergi, lokal energiproduksjon og energisamfunn i Norge.  

  • Et viktig felles delmål er å bidra til Stortingets mål om 8 TWh solkraft innen 2030. 
  • Utviklingen av solenergi, lokal energiproduksjon og energisamfunn i Norge utfordrer og griper inn i det øvrige energisystemet og vil i mange tilfeller samvirke med produksjon av annen fornybar energi. Samspillet med strømnettet i en overgang fra et sentralisert kraftnett, til et energisystem med økende andel distribuert produksjon, lagring, deling, sluttbrukerfleksibilitet og høy andel lokal bruk, krever en helhetlig tilnærming med faglig og næringspolitisk utviklingsarbeid.  
  • Tilsvarende vil solenergi, lokal energiproduksjon og energisamfunn være viktig for å bidra til samfunnsmål om økt kraftproduksjon, energieffektivisering, økt sluttbrukerfleksibilitet og redusert naturbruk.
  • Det er derfor et stort behov for faglig og næringspolitisk koordinering med nye og bedre rammebetingelser.  Vi mener at en sammenslåing vil gi større næringspolitisk gjennomslag og et mer helhetlig budskap fra fornybarnæringen.
  • Den norske fornybarnæringen har et stort internasjonalt nedslagsfelt og det er en god overlapp med den eksportrettede delen av solverdikjeden i Norge. Det eksportrettede arbeidet til den samlede fornybarbransjen kan samordnes bedre etter sammenslåing mellom Fornybar Norge og Solenergiklyngen.
  • Tilsvarende er den norske energibransjen sterkt påvirket av internasjonale rammebetingelser og verdikjeder. Også disse er i stor grad overlappende for solbransjen og resten av fornybarbransjen.
  • Vi vil arbeide med ansvarlige verdikjeder og europeiske og globale rammebetingelser.
  • Målet om å nå Stortingets målsetting om utbygging av 8 TWh solkraft i Norge innen 2030 skal tas som utgangspunkt i det næringspolitiske arbeidet i tillegg til det eksportrettede rammevilkårsarbeidet.