Arbeiderpartiet (Ap) er bekymret for den kraftintensive industriens konkurransekraft og har lenge vært kritiske til ordningen med opprinnelsesgarantier og NVEs varedeklarasjon. I januar ble partiets representantforslag, som blant annet gikk ut på melde Statnett ut av AIB (Association of Issuing Bodies), nedstemt i energi- og miljøkomiteen.
Denne uken ble forslaget diskutert ytterligere i Stortinget, parallelt som en høringsprosess rundt forbedringer av ordningen pågår.
Delte meninger
Flere av partiene på talerstolen i Stortinget påpekte mangler og uklarheter i ordningen, og at det er behov for å gjøre endringer. Utenom Ap gikk Senterpartiets Ole André Myhrvold lengst i kritikken.
– Senterpartiet vil ikke støtte Aps forslag, og vi vil avvente den pågående høringen fra Olje- og energidepartementet. Vi vil innta en svært kritisk holdning i denne saken fremover, sa Myhrvold.
På den andre siden påpekte Fremskrittspartiets Terje Halleland at Norge har vært tjent med ordningen, og at dette er en diskusjon går langt utenfor Norges grenser.
– Norge må forholde seg til internasjonale standarder for kjøp og dokumentasjon av fornybar energi, påpekte Halleland.
Positivt er det også at energiminister Tina Bru var tydelig på at ordningen skal bevares og at inntektene til kommunene er viktig.
– Ordningen med opprinnelsesgarantier vil bestå, men vi kan skille tydelig mellom denne og budskapet om at strømmen i Norge er fornybar og grønn. Jeg ønsker ikke å aktivt svekke ordningen med garantiene eller gjøre endringer som truer de store inntektene derfra, men å få ryddet opp i informasjonen om norsk strøm er viktig, sa Bru.
Stabile vilkår
Energi Norge ønsker stabile rammevilkår rundt opprinnelsesgarantiene, og har arbeidet tett opp mot partiene i komiteen det siste halvåret for å fortelle hvor viktig det er for næringen å kunne tilby kunder som ønsker det dokumentasjon på sine kraftkjøp.
– Forslagene fra Ap vil svekke fornybarnæringen, eierkommuner- og fylker, og alle de aktørene som etterspør denne formen for dokumentasjon på fornybar energi. Ordningen styrkes av EU i det siste fornybardirektivet og opprinnelsesmerket strøm blir stadig mer etterspurt i hele Europa, sier Lars Ragnar Solberg i Energi Norge.
Han viser til Statkrafts Daimler-avtale og Kemira-avtale, men også nasjonale avtaler som Skageraks avtale med VW- og Audi-forhandlere i Grenland.
– Annen industri som verken ønsker eller behøver dokumentasjon på kraftkjøp, kan la være å kjøpe garantier. Dette er en frivillig og markedsbasert ordning. Vi er samtidig opptatt av at ordningen forbedres og ønsker dialog og diskusjon rundt forslagene, avslutter Solberg.
Se hele debatten i Stortingets videoarkiv.