Mange bedrifter har mistet store deler av omsetningen på grunn av koronaepidemien. Til tross for permitteringer og andre midlertidige sparetiltak, vil det fortsatt være faste utgifter som må betales for å sikre at bedriften og arbeidsplassene kan leve videre når vi kommer oss gjennom krisen.
Regjeringen foreslår nå at staten dekker en andel av de faste kostnadene. Ordningen får et omfang på 10-20 milliarder kroner per måned, avhengig av hvor mange bedrifter som vil benytte den.
Trygg energiforsyning
– Vi mener den kompensasjonsordningen regjeringen legger opp til nå vil løse akutte betalingsproblemer for mange bedrifter. For vår næring betyr det at problemene ikke forplanter seg videre til energiselskapene, og at vi klarer å opprettholde strøm- og varmeforsyning for kundene våre, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.
Energi Norge sendte forrige fredag et brev til finansminister Jan Tore Sanner med flere forslag, blant annet et ønske om en statlig garantiordning for å sikre fortsatt trygg energiforsyning til kundene.
– Vi tror at det tiltaket som er lagt på bordet i dag kan dekke behovet på tvers av bransjer og sektorer, og slik sett være mer effektivt og mindre byråkratisk. Om ordningen likevel ikke strekker til, får vi komme tilbake til de forslagene vi har spilt inn til regjeringen, sier Kroepelien.
Strekker seg langt
Han understreker at energiselskapene alltid strekker seg langt for å hjelpe kunder med betalingsproblemer, enten gjennom utsettelse eller oppdeling av faktura. Men i den nåværende situasjonen hvor mange bedrifter opplever full inntektsstopp, vil ikke dette være tilstrekkelig.
NHO har tett dialog med regjeringen og de andre organisasjonene i nærings- og arbeidslivet om detaljene i kompensasjonsordningen.
– NHO vil arbeide for en ordning som er kraftfull, enkel, treffsikker, har vide nok rammer og som når ut til bedriftene raskt. Det er også godt å høre fra finansministeren at ordningen vil justeres, om nødvendig. NHO vil være de første til å si ifra hvis vi fortsatt ser at sunne bedrifter går under – da må det mer til, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO.